Maia Sandu afirmă că liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a plănuit o lovitură de stat în Moldova pentru a o înlătura

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Grupul Wagner se află în spatele unei tentative de lovitură de stat dejucate care urmărea să o înlăture de la putere, ca parte a unei campanii de destabilizare a ţării.

7504 afișări
Imaginea articolului Maia Sandu afirmă că liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a plănuit o lovitură de stat în Moldova pentru a o înlătura

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Maia Sandu a declarat într-un interviu acordat Financial Times că fostul lider al Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a planificat lovitura de stat la începutul acestui an şi a avertizat că Moscova foloseşte diverse metode, inclusiv cărăuşi de bani şi carduri bancare emise în Dubai, pentru a introduce ilegal bani în Moldova pentru a mitui alegătorii înainte de alegeri.

"Informaţia pe care o avem este că a fost un plan pregătit de echipa lui Prigojin", a declarat Maia Sandu, adăugând că au vrut să încurajeze protestele antiguvernamentale să devină "violente". "Situaţia este cu adevărat dramatică şi trebuie să ne protejăm".

Oficialii europeni şi americani au avertizat în februarie că Rusia plănuia să înlăture guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, iar autorităţile de la Chişinău au declarat în martie că au arestat un membru al Grupului Wagner, acuzând administraţia de la Kremlin că instigă la o lovitură de stat.

Rusia a încercat să exercite presiuni asupra Republicii Moldova, o fostă republică sovietică cu legături puternice cu Moscova, de la începutul preşedinţiei Maiei Sandu în 2020, Kremlinul fiind iritat de opiniile sale pro-occidentale puternice şi de dorinţa de a integra ţara în Uniunea Europeană.

Evgheni Prigojin s-a aflat printre cele 10 persoane ucise într-un accident aviatic între Moscova şi Sankt-Petersburg, în data de 23 august, la două luni după ce a condus o revoltă împotriva unor înalţi oficiali ruşi.

"Nu putem juca şah cu ruşii dacă ei poartă mănuşi de box"

Republic Moldova a devenit anul trecut o ţară candidată la UE, iar statele membre ale blocului comunitar urmează să decidă dacă vor începe negocierile oficiale de aderare până la sfârşitul acestui an.

"Rusia îşi va spori presiunea asupra Republicii Moldova. Au încercat cu energia şi au eşuat. Au încercat să răstoarne guvernul şi au eşuat. Iar acum încearcă să intervină masiv în alegerile noastre, folosind foarte mulţi bani", a declarat Maia Sandu.

În luna mai, UE a impus sancţiuni oligarhului pro-rus Ilan Şor pentru "destabilizarea, subminarea sau ameninţarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova". O lună mai târziu, Moldova a interzis partidul său politic.

În această săptămână, Sandu a cerut UE să impună sancţiuni asupra companiilor legate de Şor. Guvernul de la Chişinău afirmă că Şor foloseşte companiile pentru a continua să direcţioneze bani în ţară.

"Nu putem juca şah cu ruşii dacă ei poartă mănuşi de box", a declarat Sandu, justificând măsurile.

Luna viitoare, în Moldova vor avea loc alegeri locale, partidul de guvernământ al Maiei Sandu fiind sub presiune în unele zone, inclusiv în capitala Chişinău. Maia Sandu a declarat că are dovezi că Rusia vizează în mod special alegerile locale pentru a lua avânt politic înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor şi a scrutinului parlamentar din 2025.

Serviciile de informaţii din Republica Moldova au detectat cel puţin 20 de milioane de euro în fonduri ruseşti care au intrat în ţară în scopuri politice, iar cifra reală este probabil mai mare, a declarat Sandu.

"Instrumentele pe care le folosesc pentru a aduce banii în ţară sunt foarte diverse. Am văzut pentru o vreme că ei doar trimiteau moldoveni la Moscova cu avionul prin Georgia. Iar aceşti oameni aduceau fiecare înapoi câte 10.000 de euro", a spus ea.

"Am văzut recent că ei aduceau carduri, carduri bancare care erau emise în Dubai ... pur şi simplu distribuiau mii de carduri ... carduri bancare persoanelor pe care voiau să le mituiască".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici