Marea Britanie, Franţa şi Germania vor menţine sancţiunile împotriva Iranului

Marea Britanie, Franţa şi Germania au declarat joi că vor menţine sancţiunile împotriva Iranului legate de rachetele balistice şi de proliferarea nucleară, care urmau să expire în octombrie, în conformitate cu acordul nuclear iranian din 2015, un pas care ar putea provoca represalii iraniene.

153 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie, Franţa şi Germania vor menţine sancţiunile împotriva Iranului

Marea Britanie, Franţa şi Germania vor menţine sancţiunile împotriva Iranului

Reuters anunţase pentru prima dată în iunie că diplomaţii europeni au transmis Iranului că intenţionează să menţină măsurile.

"Ca răspuns direct la nerespectarea consecventă şi severă de către Iran a angajamentelor asumate în cadrul JCPoA începând din 2019, guvernele Franţei, Germaniei şi Regatului Unit intenţionează să menţină măsurile legate de proliferarea nucleară împotriva Iranului, precum şi embargourile asupra armelor şi rachetelor, după Ziua de tranziţie a Planului comun de acţiune cuprinzător (JCPoA), la 18 octombrie 2023", a declarat un purtător de cuvânt al celor trei ţări, cunoscute sub numele de E3, într-un comunicat citat de Reuters.

Surse europene au invocat trei motive pentru menţinerea sancţiunilor: utilizarea de către Rusia a dronelor iraniene împotriva Ucrainei, posibilitatea ca Iranul să transfere rachete balistice către Rusia şi privarea Iranului de beneficiile acordului nuclear, având în vedere că Teheranul a încălcat acordul, deşi numai după ce Statele Unite au făcut-o mai întâi.

Coordonatorul acordului, Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, a declarat că a primit o scrisoare de la E3 prin care a fost informat de decizie şi a transmis-o Iranului, Chinei şi Rusiei, ceilalţi participanţi la acord.

"În calitate de coordonator, mă voi consulta cu toţi participanţii la JCPoA cu privire la calea de urmat", a spus el.

Menţinerea sancţiunilor ar reflecta eforturile occidentale de a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare şi mijloacele de a le livra, în pofida colapsului acordului din 2015, pe care preşedintele american de atunci, Donald Trump, l-a abandonat în 2018.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iran,
sancţiuni,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici