Marea Britanie, Italia şi Japonia oficializează planul pentru construirea celui mai modern avion de luptă

Marea Britanie, Italia şi Japonia au semnat joi, la Tokyo, un tratat pentru a cristaliza planul lor comun de dezvoltare a unui avion de luptă, în timp ce naţiunile încearcă să îşi consolideze legăturile pe fondul ameninţărilor la adresa securităţii.

3813 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie, Italia şi Japonia oficializează planul pentru construirea celui mai modern avion de luptă

Sursa foto: Ministerul japonez al Apărării

Atât sediul guvernamental, cât şi cel comercial pentru Programul Global Combat Air se vor afla în Marea Britanie, a declarat Ministerul britanic al Apărării. Primul director executiv al organismului guvernamental va fi din Japonia, în timp ce primul şef al organizaţiei industriale va fi din Italia, a precizat ministerul.

Piesa centrală a proiectului va fi un avion de război echipat cu tehnologie de ultimă oră, urmând să fie dezvoltate, de asemenea, avioane fără echipaj, senzori avansaţi şi armament de înaltă precizie. Noua aeronavă planificată, cunoscută încă sub numele de Tempest în Marea Britanie, combină proiectele europene Tempest şi japonez F-X, ambele aflate în pregătire de ani de zile, informează Bloomberg.

"Nicio naţiune nu poate face acest lucru de una singură la acest nivel de expertiză", a declarat secretarul britanic al apărării, Grant Shapps. "Riscurile, problemele din Europa până în Indo-Pacific sunt clare pentru toată lumea. Este extrem de important să ne unim naţiunile noastre pentru a produce acest tip de securitate"

Acordul vine la un an după ce ţările au convenit să îşi unească planurile de dezvoltare a avioanelor de luptă de ultimă generaţie şi este un exemplu al tipului de acorduri pe care guvernul britanic încearcă să le încheie după ieşirea din Uniunea Europeană. Pentru Japonia, acesta marchează prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace când a privit dincolo de SUA pentru un proiect major de echipamente de apărare, stimulat de reticenţa americană de a împărtăşi tehnologia.

Acordul este încă supus ratificării de către parlamentele din cele trei naţiuni.

Avioanele de luptă se numără printre cele mai costisitoare proiecte de apărare, cu termene de zeci de ani şi bugete de sute de miliarde de dolari, astfel încât adăugarea puterii financiare japoneze la tehnologia europeană reprezintă un pas important în dezvoltarea avionului.

Cele trei ţări lucrează pentru a ajunge la faza de dezvoltare a proiectului în 2025 şi pentru ca avionul de război să intre în serviciu până în 2035.

BAE Systems, cu sediul la Londra, cea mai mare companie de apărare din Europa, şi Leonardo SpA din Italia - parteneri la Eurofighter Typhoon şi Tempest - vor lucra cu contractorul principal al F-X, Mitsubishi Heavy Industries, pentru a duce proiectul mai departe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici