Marine Le Pen anunţă constituirea unui grup eurofob şi împotriva imigraţiei în Parlamentul European

Preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Marine Le Pen a anunţat luni, într-un comunicat, crearea unui grup eurofob şi împotriva imigraţiei - "Europa Naţiunilor şi Libertăţilor" - în Parlamentul European (PE), relatează AFP în pagina electronică.

149 afișări
Imaginea articolului Marine Le Pen anunţă constituirea unui grup eurofob şi împotriva imigraţiei în Parlamentul European

Marine Le Pen anunţă constituirea unui grup eurofob şi împotriva imigraţiei în Parlamentul European (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Le Pen "va anunţa" marţi, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă "constituirea grupului «Europa Naţiunilor şi Libertăţilor»", se arată în comunicat.

În pofida faptului că avea numărul de eurodeputaţi necesari (37), Le Pen reuşise să adune doar aliaţii "istorici", şi anume Partidul Libertăţii (PVV) al olandezului Geert Wilders, Partidu Libertăţii din Austria (FPÖ), Liga Nordului din Italia şi partidul flamand Vlaams Belang din Belgia. Adică reprezentanţi din cinci ţări, în contextul în care pentru formarea unui grup este nevoie de cel puţin 25 de deputaţi provenind din şapte ţări.

Mai multe surse din cadrul FN, contactate luni seara, au refuzat să precizeze din ce ţări provin eurodeputaţii din grup. "Se negociază până în ultimul moment", a spus un eurodeputat din cadrul formaţiunii.

Membri ai partidului dădeau asigurări, de câteva luni, că le mai lipsea "o ţară", a şaptea, pentru a constitui un grup, deoarece a şasea era "pregătită".

În afară de mai multă vizibilitate, eventuale preşedinţii ale unor comisii sau subcomisii, un grup primeşte fonduri în valoare de 20-30 de milioane de euro în următorii cinci ani, în afară de salariile şi avantajele deputaţilor europeni.

Partidul xenofob, antieuropean şi antimigraţie de extremă dreapta promitea, în alegerile europene din mai 2014, că acest grup avea să fie format aproape imediat după sosirea eurodeputaţilor la Bruxelles.

Însă constituirea lui a fost amânată, mai întâi în toamna lui 2014, apoi la începutul sesiunii în 2015. O declaraţie antisemită din iunie 2014 a lui Jean-Marie Le Pen, în prezent suspendat din partid, a fost interpretată de către unii membri ai formaţiunii ca un element care au ţinut la distanţă alte partide europene tentate să se alieze cu FN.

Parlamntul European urmează să aibă două grupuri de eurofobi şi antimigraţie. Liderul partidului eurosceptic Ukip Nigel Farage a reuşit să reconstituie un grup în PE, după o scurtă dizolvare la jumătatea lui octombrie, în urma plecării unei alese letone.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici