Mario Monti cere timp şi avertizează italienii asupra unor posibile "sacrificii"

Viitorul premier italian Mario Monti a cerut luni timp pieţelor financiare pentru a forma Guvernul şi a-şi pregăti programul, care ar putea conţine "sacrificii", în vederea scoaterii Italiei din criza zonei euro.

103 afișări
Imaginea articolului Mario Monti cere timp şi avertizează italienii asupra unor posibile "sacrificii"

Mario Monti cere timp şi avertizează italienii asupra unor posibile "sacrificii" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sânge nu, nici lacrimi, poate sacrificii", a răspuns Monti luni seara, într-o conferinţă de presă, la întrebarea ce îi aşteaptă pe italieni.

El a apreciat ca "prematur să răspundă încă de pe acum" în legătură cu ipoteza ca Italia să adopte noi măsuri, după ce, din iulie şi până în prezent, a adoptat două planuri de austeriate.

Însă Uniunea Europeană (UE) a apreciat în ultima perioadă că măsurile adoptate până acum nu vor permite Italiei să atingă obiectivul unui echilibru bugetar până în 2013.

Fostul comisar european a cerut pieţelor financiare timp pentru a restabili situaţia în ţară, ameninţată de uriaşa datorie.

"Nu neg importanţa pieţelor (financiare), dar suntem în democraţie, iar termenele precise sunt necesare", a declarat Monti despre consultările politice pe care le-a demarat luni. El s-a declarat "sigur că pieţele vor avea răbdare şi vor înţelege".

Pentru a-şi ilustra afirmaţiile, Monti a anunţat că marţi, în afară de marile partide politice, va primi sindicatele şi patronatele, reprezentanţii tinerilor şi femeilor.

"Trebuie să avem curajul să ne gândim la ei", a declarat el, apreciind că ceea ce este profitabil "pentru tineri şi femei este profitabil şi pentru ţară".

În plus, în timp ce anumite formaţiuni, inclusiv Liga Nordului a lui Umberto Bossi, cer alegeri anticipate, Monti a anunţat că nu se pune problema unei scurtări a actualei legislaturi.

"O durată determinată ar ştirbi credibilitatea guvernului, nu aş accepta o limită de timp", a declarat el cu fermitate.

Deşi nu se ştie dacă viitorul Guvern va fi pur tehnic sau va include politicieni, Monti a apreciat că "forţele politice au înţeles seriozitatea situaţiei".

Cu toate că, în opinia sa, prezenţa partidelor politice în Guvern este "o dorinţă", el a apreciat, totuşi, că "nu este indispensabil ca din Guvern să facă parte secretari de partid".

"Prezente sau nu" în Guvern, important este ca partidele politice "să îşi aducă sprijinul, fără de care nici măcar nu m-aş apuca de treabă", a subliniat el.

"Este o problemă pe care nu vreau să o dramatizez", a anunţat viitorul premier, adăugând că doar s-a arătat "deschis" unei susţineri din partea partidelor politice, inclusiv prin participarea "resurselor lor umane" la Executiv.

Referindu-se la demisia predecesorului său Silvio Berlusconi, Monti şi-a exprimat regretul că "polemicile şi disensiunile i-au distras pe italieni de la adevăratele probleme ale ţării".

Monti a fost însărcinat duminică seara de preşedintele Giorgio Napolitano să formeze un nou Guvern. Până la crearea şi depunerea jurământului acestui nou Guvern, Silvio Berlusconi se ocupă de afacerile curente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici