Martorii povestesc cum au trăit atacul terorist din Franţa: "Credeam că suntem la turnarea unui film"

Focuri de armă, un poliţist executat şi "o mare de sânge" la redacţia săptămânalului francez Charlie Hebdo: un "atentat terorist" s-a soldat cu cel puţin 12 morţi, aducând Parisul în vremurile sumbre ale atentatelor din anii 1980 şi 1990.

3754 afișări
Imaginea articolului Martorii povestesc cum au trăit atacul terorist din Franţa: "Credeam că suntem la turnarea unui film"

Martorii povestesc cum au trăit atacul terorist din Franţa: "Credeam că suntem la turnarea unui film" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest cartier din estul Parisului încercuit de forţele de ordine, ambulanţele, camioanele de pompieri şi cele de poliţişti au invadat străzile.

Mai multe persoane în stare de şoc sunt preluate de pompieri, o alta, aparent inconştientă, este evacuată cu o targă.

Un jurnalist care lucrează în clădirea situată în faţa sediului Charlie Hebdo descrie că a văzut "cadavre pe jos, o mare de sânge, răniţi grav".

În jurul orei 11.30 (12.30, ora României), doi bărbaţi înarmaţi cu un Kalaşnikov şi un lansator de rachete au pătruns în sediul săptămânalului Charlie Hebdo, care ocupă alături de alte societăţi un imobil de pe strada Nicolas-Appert, din arondismentul XI.

"Eram în clădire, în capătul culoarului. Oamenii au intrat, căutau Charlie Hebdo, apoi au tras focuri de armă pentru a ne impresiona", a povestit pentru AFP o femeie care a reuşit să fugă.

În birourile săptămânalului a fost carnagiu. Atentatul este cel mai sângeros comis în Franţa în ultimii peste 40 de ani.

Focuri de armă, poliţişti care se grăbesc: Regina, care stătea într-o sală de aşteptare la un centru oftalmologic situat la 100 de metri distanţă, povesteşte că s-a "gândit imediat la un atentat".

"Am văzut doi indivizi care au ieşit din clădire, au tras focuri de armă, au urcat într-un (Citroen) C3 negru şi au plecat spre bulevardul Richard-Lenoir", a povestit calm un martor care locuieşte în apropiere.

Într-o înregistrare video realizată pe bulevard, la câteva zeci de metri de sediul Charlie Hebdo, doi bărbaţi înarmaţi cu puşti automate ies din vehicul, execută un poliţist cu un glonţ în cap, de la distanţă mică, apoi fug cu maşina şi strigă "L-am răzbunat pe profetul Mahomed".

"Ei purtau cagule, aveau arme Kalaşnikov sau M16", spune vecinul, care a avut impresia că atacatorii fac parte din "forţele speciale care urmăresc traficanţi de droguri". "Credeam că suntem la turnarea unui film".

"Mergeam la cursuri, am ieşit din metrou şi am auzit focuri ... poate trei", povesteşte Lilya Mohdeb, o studentă de 24 de ani. "Oamenii mi-au spus: «Se trage, staţi jos»", a explicat tânăra, care nu s-a "gândit" şi s-a întors la metrou, de unde a ieşit abia peste o oră, fiind în stare de şoc.

Bocar Diallo lucrează la un garaj Volvo situat în apropiere şi afirmă că a "văzut poliţişti care trăgeau cu armele; a durat cel puţin trei sau patru minute".

"Am vrut să ieşim dar am auzit rafalele şi poliţiştii ne-au spus să intrăm", a explicat el, după ce a adăpostit în garajul său un poliţist rănit.

Zeci de persoane trec pe lângă zona încercuită de poliţie, cu telefoanele mobile în mână. "Este nebunie în centrul Parisului", declară una dintre ele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici