Mărturia vecinilor lui Chérif Kouachi: "Este un şoc să descoperi că ai locuit lângă un criminal. Îmi aducea croissante". Cum îl descriu pe terorist

Vecinii lui Chérif Kouachi din Hauts-de-Seine au fost îngroziţi când au descoperit că acest bărbat, care le aducea croasante, este unul dintre cei doi suspecţi în comiterea atentatului la sediul din Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo.

2046 afișări
Imaginea articolului Mărturia vecinilor lui Chérif Kouachi: "Este un şoc să descoperi că ai locuit lângă un criminal. Îmi aducea croissante". Cum îl descriu pe terorist

Chérif Kouachi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chérif Kouachi locuia de mai mulţi ani - împreună cu soţia - într-un imobil de pe strada Basly, la Gennevilliers, în departamentul Hauts-de-Seine, care face parte din regiunea Île-de-France, suburbiile din vestul capitalei franceze, relatează Le Parisien în ediţia electronică de vineri.

"Discret şi simpatic", "curajos, grijuliu şi perfect corect", este modul în care era perceput Chérif Kouachi la Gennevilliers, în imobilul de pe strada Basly. Vecinii săi îl descriu drept un bărbat care nu avea absolut nicio legătură cu un terorist.

"Poate că pentru că era ceea ce ştim acum că era explică faptul că era discret", a declarat joi - când a fost realizat reportajul - unul dintre ei pentru Le Parisien.

Niciunul dintre vecini nu-şi aminteşte precis momentul în care Chérif Kouachi şi soţia sa s-au mutat la etajul patru. "Era cel puţin în 2005", apreciază Eric, vecinul de palier al lui Chérif. În acea perioadă - pe când avea 20 de ani - a fost arestat şi încarcerat tânărul, după ce a încercat să plece să lupte în Irak. După ce a ieşit din închisoare, în 2008, a stat mai mult în garsoniera de pe strada Basly, la numărul 17, fără să se ascundă.

Pe cutia poştală, numele său de familie şi al soţiei sale - Hamyd - sunt scrise clar, alături de numărul apartamentului. Chérif pleca regulat. "Pleca timp de câteva zile şi revenea", spune vecinul de palier, care se întreabă dacă soţia îl însoţea. "N-o vedeam aproape deloc. Purta văl. Când ne întâlneam, mă evita, pentru că refuza să se apropie de bărbaţi. Nu lua ascensorul în acelaşi timp cu mine. Într-o zi l-am văzut pe soţul ei coborând pe scară primul, ca să se asigure că nu o vede nimeni", adaugă el.

După câteva ore de la comiterea atentatului la Charlie Hebdo, miercuri, Brigada de căutare şi intervenţie (BRI) a găsit-o pe soţia teroristului în locuinţa conjugală de aproximativ 20 de metri pătraţi. Ea era tot în arest preventiv joi seara, la fel ca fratele ei, Mourad Hamyd, în vârstă de 18 ani.

Publicarea fotografiei lui Chérif Kouachi pe ecranele televizoarelor i-a stupefiat pe locuitorii din imobil. "Nu înţeleg", a reacţionat o vecină. "El a fost întotdeauna simpatic, rezervat, dar zâmbitor", adaugă ea. În schimb, Eric era siderat: "Să descoperi că trăieşti alături de cineva care a omorât 12 persoane este un şoc, nu glumă. Acest băiat îmi aducea croasante când se ducea la brutărie!". Brutarul este şi el uimit: "Acest domn este un client obişnuit. Sincer, dacă el a făcut asta, nu aveai cum să-ţi dai seama", spune el.

Cum stătea intermitent pe strada Basly, Chérif Kouachi frecventa doar din când în când moscheea din Gennevilliers. Iar la moschee lumea era stupefiată. Mohamed Benali, conducătorul lăcaşului de cult, a declarat că Chérif Kouachi era "politicos şi discret".

Însă i-a rămas întimpărit în minte un incident. "Înaintea alegerilor prezidenţiale, imamul i-a îndemnat pe credincioşi să se înscrie pe listele electorale. Ei, bine, el a plecat de la rugăciune. A ieşit, furios, şi a spus serviciului de ordine «Asta nu este normal. În islam, nu votăm»". După comiterea "acestui act de barbarie care îngrozeşte", "băiatul politicos" îi părea, joi, mai degrabă un "nebun furios".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici