Mătuşa lui Obama, care a imigrat ilegal din Kenya, obţine azil în Statele Unite

O mătuşă a preşedintelui american Barack Obama, care a imigrat ilegal în Statele Unite din Kenya, a obţinut azil în ţara condusă de nepotul său, au anunţat luni avocaţii săi.

25 afișări
Imaginea articolului Mătuşa lui Obama, care a imigrat ilegal din Kenya, obţine azil în Statele Unite

Mătuşa lui Obama, care a imigrat ilegal din Kenya, obţine azil în Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zeituni Onyango, sora vitregă a tatălui defunct al lui Barack Obama, era vizată de un ordin de expulzare în Kenya, care data din 2004, şi a compărut în februarie în faţa unui tribunal din oraşul Boston în cadrul acestei proceduri.

Avocatul său, Margaret Wong, a precizat că a "fost informată de biroul judecătorului Leonard Shapiro (care instrumentează cazul) că Zeituni Onyango a obţinut azil" în Statele Unite.

Prin această decizie a justiţiei, Onyango va putea primi un permis de muncă, un număr de securitate socială şi va putea obţine un permis de conducere. În decursul unui an, ea va putea solicita o "carte verde" de reşedinţă permanentă şi în cinci ani naţionalitatea americană, potrivit lui Wong.

În instanţă, Onyango a declarat că dacă s-ar întoarec în ţara sa ar risca să fie victima "violenţelor tribale".

Întrebat despre acest subiect în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a afirmat luni că poziţia preşedinţiei în acest caz a fost mereu de a lăsa justiţia să-şi continue demersurile.

"Nu am avut nici o implicare în acest lucru", a adăugat el. În noiembrie, Barack Obama a precizat în cadrul unui interviu televizat că dacă mătuşa sa se află în Statele Unite "încălcând legislaţia, legile vor trebui respectate".

Obama, născut într-o familie în care tatăl său era originar din Kenya şi mama sa din Kansas, a declarat că nu a ştiu niciodată că mătuşa sa se afla ilegal în Statele Unite. Potrivit Casei Albe, el nu a fost informat despre situaţia sa decât la începutul lui noiembrie 2008, cu câteva zile înaintea alegerii sale la preşedinţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici