Medvedev afirmă că în Rusia sunt încălcate drepturi "fundamentale"

Unele drepturi "fundamentale" nu sunt respectate în Rusia, a declarat preşedintele rus, Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat presei spaniole, citat duminică de site-ul Kremlinului.

17 afișări
Imaginea articolului Medvedev afirmă că în Rusia sunt încălcate drepturi "fundamentale"

Preşedintele rus Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am reuşit să determinăm respectarea unor drepturi fundamentale", a spus el, citând în acest sens "protecţia unei persoane în faţa criminalităţii, respectarea vieţii private sau apărarea proprietăţii".

La Moscova urmează să înceapă, peste câteva zile, un nou proces al oligarhului rus Mihail Hodorkovski, a cărui condamnare la opt ani de închisoare în 2005 a fost interpretată drept acţiune împotriva unui posibil opozant. Noul său proces este considerat de observatori un test pentru atitudinea Kremlinului faţă de opozanţi.

Asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului au criticat în trecut numeroase încălcări ale drepturilor în timpul mandatelor prezidenţiale ale lui Vladimir Putin şi speră că Medvedev, jurist de profesie, va reforma sistemul judiciar rusesc.

Într-un alt proces care s-a bucurat de mediatizare intensă, un tribunal militar i-a achitat, la 18 februarie, pe presupuşii complici ai asasinilor Annei Politkovskaia, ziaristă care a pus Kremlinul într-o poziţie stânjenitoare prin anchetele asupra războiului din Cecenia şi a încălcărilor drepturilor omului în Rusia.

Ţinând cont de calitatea sa de şef al statului, Medvedev a refuzat să comenteze desfăşurarea procesului, dar a afirmat că se va întâlni cu regularitate cu militanţii pentru drepturile omului. "Sunt sigur că vor fi spuse lucruri neplăcute pentru stat", a declarat el.

Medvedev s-a declarat "impresionat" de progresele realizate de Rusia în privinţa drepturilor după destrămarea Uniunii Sovietice, la sfârşitul anului 1991.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici