Medvedev: Rusia intenţionează să infiinţeze noi baze navale în străinătate

Rusia analizează posibilitatea de a înfiinţa noi baze de susţinere navală în ţări străine, a anunţat joi preşedintele Dmitri Medvedev, în timp ce armata rusă s-a retras din 2001 din Vietnam şi Cuba.

25 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Rusia intenţionează să infiinţeze noi baze navale în străinătate

Medvedev: Rusia intenţionează să infiinţeze noi baze navale în străinătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vă voi ascunde că avem câteva idei pe acest subiect, dar nu vă voi spune unde anume, din motive evidente", a declarat Medvedev în cadrul unei reuniuni cu ofiţeri din regiunea Nijni-Novgorod (la 500 de kilometri est de Moscova).

"Din nefericire, unele mijloace de care dispunea ţara noastră în trecut au dispărut", a adăugat el, în declaraţiile transmise de televiziune.

"Este evident că este foarte scump şi puţin eficient să trimiţi vapoare cu provizii după nave", a justificat el.

"Partenerii noştri actuali dispun în acest domeniu de condiţii mai bune deoarece au instalat baze în colţurile cele mai diverse ale planetei şi fac escale pentru realimentare", a adăugat el, făcând aluzie la Statele Unite.

Rusia prezidată de Vladimir Putin a anunţat în 2001 abandonarea bazei navale din golful Cam Ranh, din sudul Vietnamului, închiriată în virtutea unui acord semnat în 1979 între Vietnam şi URSS. Ea a anunţat, de asemenea, retragerea din Cuba.

Moscova a justificat atunci aceste retrageri prin noua structură mondială şi necesitatea de a-şi recentra eforturile pentru a face faţă ameninţării teroriste.

Rusia nu a păstrat, în afară de portul Sevastopol, în Ucraina, unde îşi are sediul flota sa de la Marea Neagră, decât un punct de realimentare în portul Tartous, din Siria, folosit de marina sovietică din anii '70. Moscova şi-a anunţat totuşi intenţia de a dezvolta instalaţii în această ţară.

Medvedev a observat, de asemenea, că pentru a instala baze este necesară "o complexă muncă diplomatică şi politică în statele străine".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici