Membru al delegaţiei Ungariei la APCE: Cred că autonomia se poate implementa în 10-20 de ani

Kalmar Ferencz, unul din membrii delegaţiei Ungariei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) care au primit, sâmbătă seară, Premiul "Gabor Aron" pe 2011 de la Consiliul Naţional Secuiesc, afirmă că autonomia ar putea deveni realitate în România în 10-20 de ani

665 afișări
Imaginea articolului Membru al delegaţiei Ungariei la APCE: Cred că autonomia se poate implementa în 10-20 de ani

Membru al delegaţiei Ungariei la APCE: Cred că autonomia se poate implementa în 10-20 de ani (Imagine: Kiss Edit/Arhiva Mediafax Foto)

Kalmar Ferencz, unul din membrii delegaţiei Ungariei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) care au primit, sâmbătă seară, Premiul “Gabor Aron” pe 2011 de la Consiliul Naţional Secuiesc, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Palatul Culturii din Târgu Mureş, a spus că autonomia se poate implementa în 10-20 de ani în România, motivând că elita românească a fost întotdeauna deschisă către "ideile noi" ce vin din Vestul Europei, între care şi autonomia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Elita politică românească, poate o parte din ea, priveşte, în momentul de faţă, cu suspiciune aceste lucruri, însă dacă ne uităm în istoria României elita politică românească a fost totdeauna deschisă către noile idei care au venit şi care au dus ţara înainte. Eu cred că în momentul de faţă în Europa numai prin cooperare şi prin parteneriat putem să învingem problemele care sunt şi care vor veni în Europa. Problemele demografice sunt extraordinar de mari, problema imigrărilor este iarăşi una foarte mare. Toate aceste probleme le putem învinge numai prin parteneriat, prin cooperare, şi eu cred că elita politică românească va fi deschisă la ideile noi care vin din Vestul Europei în momentul de faţă, printre care şi autonomia", a spus Kalmar.

Întrebat în cât timp s-ar putea implementa ideea autonomiei în România, acesta a apreciat că aceasta ar putea deveni realitate în 10-20 de ani.

"Nu sunt profet, însă părerea mea că între 10 şi 20 de ani se rezolvă", a arătat el.

Un alt membru al delegaţiei Ungariei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Gaudi Nagy Tamas, a spus că premiul a fost primit şi pentru că delegaţia "a pus pe tapet" la APCE problema autonomii secuimii în anul precedent "mai mult decât în total în ultimii 20 de ani", arătând că aşteaptă de la statul român să implementeze Hotărârea 1832 /2011, pe care a promovat-o împreună cu Kalmar şi care a fost adoptată cu "majoritate covârşitoare" de APCE.

"Împreună cu Kalmar Ferencz am înaintat acea propunere de modificare în urma căreia APCE anul trecut în octombrie a adoptat Hotărârea 1832 /2011, care prevede pentru ţările UE, inclusiv România, că pentru comunităţile care trăiesc dintotdeauna pe meleagurile sale - fac referire la comunitatea maghiară - şi pentru această comunitate mai specială cum este comunitatea secuimii trebuie să i se acorde (autonomia) dacă există expresis verbis exprimat acest deziderat. (...) Autonomia teritorială este un remediu pentru soluţionarea tuturor problemelor etnice, interetnice, inclusiv este o mare ocazie pentru dezvoltare economică. Şi noi ne aşteptăm de la statul român să implementeze această Hotărâre a Consiliului Europei, bineînţeles să ducă consfătuirile de rigoare, cu garanţii constituţionale. Acest statut al autonomiei secuieşti care a fost propus, elaborat de CNS şi a fost adoptat ar trebui să capete forma unei legi şi astfel să se asigure înflorirea secuimii şi a întregii Românii", a spus Gaudi.

Acesta a arătat că, în caz contrar, "România va deveni o prezenţă destul de neavenită a salonului european", adică "o ţară care nu va putea fi luată în serios".

"Pentru că dacă Finlanda a putut să acorde autonomie pentru suedezi, Spania pentru catalani şi Italia pentru Tirolul de Sud, atunci şi România va trebui să facă acelaşi lucru. Este o hotărâre obligatorie şi trebuie executată", a mai spus acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici