Merkel vrea un nou tratat al UE, pentru un grad mai ridicat de integrare

Cancelarul german Angela Merkel vrea să îşi convingă partenerii europeni asupra necesităţii unui nou tratat pentru UE, în vederea unei integrări mai profunde a ţărilor membre.

1246 afișări
Imaginea articolului Merkel vrea un nou tratat al UE, pentru un grad mai ridicat de integrare

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul federal vrea ca integrarea europeană să progreseze", potrivit revistei germane Der Spiegel, care precizează că Merkel vrea ca şefii de state şi de guverne din Uniune să participe la o reuniune la care să se pună noile baze juridice pentru UE.

Consilierul pentru afaceri europene al cancelarului, Nikolaus Meyer-Landrut, a avut discuţii la Bruxelles pe această temă, a relatat publicaţia.

"Data pentru o astfel de reuniune urmează să fie stabilită la summitul UE din decembrie", conform Der Spiegel, una dintre ideile Berlinului urmând să fie legată de rolul Curţii Europene de Justiţie, care ar putea de exemplu să aibă dreptul să supravegheze bugetele ţărilor membre şi să le penalizeze pe cele care au deficit.

Publicaţia precizează pe de altă parte că propunerea nu a provocat entuziasmul majorităţii statelor membre.

"În timpul unei întâlniri neoficiale a 10 miniştri de Externe, majoritatea au respins ideea unei astfel de reuniuni, avansată de ministrul german Guido Westerwelle", se arată în articol.

Angela Merkel insistă de mai multe luni asupra necesităţii unei integrări europene mai strânse, ca reacţie la dificultăţile provocate de criza datoriilor din zona euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici