Mexicul rupe relaţiile diplomatice cu Ecuadorul după un raid al poliţiei la ambasada sa din Quito

Mexicul a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Ecuadorul după ce poliţia a pătruns în Ambasada Mexicului din Quito pentru a-l reţine pe fostul vicepreşedinte ecuadorian Jorge Glas, adâncind o ruptură diplomatică între cele două ţări.

444 afișări
Imaginea articolului Mexicul rupe relaţiile diplomatice cu Ecuadorul după un raid al poliţiei la ambasada sa din Quito

Mexicul rupe relaţiile diplomatice cu Ecuadorul după un raid al poliţiei la ambasada sa din Quito

Jorge Glas, condamnat în două rânduri pentru corupţie, se refugiase în ambasada din Quito de când a cerut azil politic în decembrie, susţinând că este persecutat de biroul procurorului general.

Poliţia a intrat cu forţa în ambasada Mexicului înainte de a face arestarea, a postat pe X preşedintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador.

"Ecuadorul este o naţiune suverană şi nu vom permite niciunui criminal să rămână liber", a scris preşedinţia ecuadoriană într-un comunicat, potrivit The Guardian.

López Obrador a ripostat, calificând arestarea lui Glas drept un "act autoritar" şi "o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a suveranităţii Mexicului". El a declarat că a cerut Ministerului mexican de Externe să suspende relaţiile diplomatice cu Ecuadorul.

Alicia Bárcena, secretarul pentru relaţii externe al Mexicului, a adăugat că mai mulţi diplomaţi au suferit răni în acest incident şi a declarat că a fost o încălcare a Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice.

"Acest lucru nu este posibil, nu se poate, este o nebunie", a declarat Roberto Canseco, şeful secţiei consulare mexicane din faţa ambasadei din Quito.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici