Mihai Ghimpu cere retragerea trupelor şi armamentului rus din R.Moldova

Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al R.Moldova, s-a pronunţat ferm pentru reluarea negocierilor în format 5+2 cu Transnistria şi îndeplinirea angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999, privind retragerea completă a forţelor militare ruse, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia online.

12 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu cere retragerea trupelor şi armamentului rus din R.Moldova

Mihai Ghimpu cere retragerea trupelor şi armamentului rus din R.Moldova (Imagine: Bogdan Tudor/Mediafax Foto)

Mihai Ghimpu a făcut această declaraţie cu prilejul unei întrevederi cu reprezentanţii Grupului pentru Republica Moldova al Adunării Parlamentare a OSCE, care se află la Chişinău într-o vizită de documentare privind situaţia politică, economică şi socială în teritoriu.

"Democratizarea şi demilitarizarea regiunii transnistrene constituie premisele necesare şi indispensabile în vederea soluţionării definitive a conflictului şi dorim o implicare mai activă a partenerilor noştri externi pentru atingerea acestui scop", a declarat Ghimpu.

El i-a informat pe oficialii OSCE despre necesitatea implementării reformei constituţionale în R.Moldova în vederea depăşirii crizei alegerii preşedintelui şi a realizării parcursului de integrare europeană a ţării.

"OSCE susţine noile măsuri pozitive ale conducerii Republicii Moldova în vederea soluţionării pe cale paşnică a conflictului transnistrean. Sprijinim aceste acţiuni, desfăşurate în interesul cetăţenilor, atât în mod public, cât şi prin intermediul rapoartelor OSCE", au menţionat membrii delegaţiei.

Grupul Adunării Parlamentare a OSCE pentru R.Moldova a fost creat în anul 2000. Mandatul acestuia prevede promovarea păcii, stabilităţii şi supremaţiei legii în Republica Moldova în vederea păstrării integrităţii teritoriale a statului nostru prin încurajarea dialogului între ambele maluri ale Nistrului.

Walburga Habsburg Douglas a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Grupului în septembrie 2009. Din componenţa grupului mai fac parte parlamentarii Pierluigi Mantini din Italia, Canan Kalsin din Turcia şi Jerrz Grafstein din Canada.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici