Mii de cehi au contestat în stradă, la Praga, politicile pro-occidentale ale Guvernului

Mii de susţinători ai unui partid de opoziţie ceh pro-rus s-au adunat sâmbătă la Praga pentru a protesta faţă de guvernul de centru-dreapta al ţării, criticând gestionarea economică şi sprijinul militar acordat Ucrainei.

875 afișări
Imaginea articolului Mii de cehi au contestat în stradă, la Praga, politicile pro-occidentale ale Guvernului

Mii de cehi au contestat în stradă, la Praga, politicile pro-occidentale ale Guvernului

Protestul a fost convocat de mişcarea PRO, care nu este reprezentată în parlament şi care a adoptat o linie naţionalistă, pro-Moscova şi anti-occidentală.
 
Agenţia de ştiri CTK a estimat participarea la aproximativ 10.000 de persoane, un număr mai mic decât la un eveniment similar din urmă cu un an, care a avut loc în apogeul creşterii preţurilor la energie în Europa.
 
"Astăzi am făcut încă un pas pentru a îndepărta din cale stânca pe care o reprezintă guvernul domnului prim-ministru Petr Fiala", a declarat liderul PRO, Jindrich Raichl, în faţa mulţimii din Piaţa Wenceslas din Praga.
 
"Ei sunt agenţi ai puterilor străine, oameni care îndeplinesc ordine, marionete obişnuite. Iar eu nu mai vreau un guvern marionetă", a spus Raichl, afirmând că Republica Cehă ar trebui să se opună prin veto oricărei încercări a Ucrainei de a adera la NATO.
 
Sub actualul guvern, Republica Cehă a fost un aliat apropiat al Ucrainei, trimiţând tancuri, lansatoare de rachete, elicoptere, proiectile de artilerie şi alte materiale pentru a ajuta forţele ucrainene care luptă împotriva invaziei ruseşti, relatează Reuters.
 
Raichl a salutat politicile naţionaliste ale premierului ungar Viktor Orban ca pe un model de urmat şi a făcut apel la o alianţă a ţărilor din Europa Centrală pentru a contracara Bruxelles-ul.
 
De asemenea, el şi-a exprimat sprijinul pentru fostul prim-ministru slovac Robert Fico, care a adoptat o poziţie ferm anti-occidentală înainte de alegerile din 30 septembrie.
 
Protestatara Marcela Hajkova, mamă a trei copii, a condamnat, printre alte politici, ajutorul militar acordat de guvern Ucrainei.
 
"Nu suntem o ţară suverană, noi ascultăm de Bruxelles", a spus ea. "De ce să trimită arme în Ucraina, de ce nu se străduiesc să obţină pacea?".
 
Protestatarii au criticat, de asemenea, administrarea economiei de către guvern, care a suferit o inflaţie de două cifre şi a înregistrat performanţe sub cele ale colegilor săi europeni, producţia nefiind încă revenită la nivelurile de dinainte de COVID.
 
Poliţia a declarat într-o postare pe reţelele de socializare că a reţinut un bărbat prezent la miting care purta un ecuson al companiei militare private ruseşti Wagner Group sub suspiciunea de susţinere a genocidului, fără a oferi mai multe detalii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici