Mii de muncitori au fost evacuaţi din capitala Qatarului înaintea Cupei Mondiale la fotbal

Qatarul a golit blocurile de apartamente în care locuiau mii de muncitori străini şi care se aflau în aceleaşi zone din centrul capitalei Doha unde vor sta fanii de fotbal în vizită în timpul Cupei Mondiale, au declarat pentru Reuters muncitorii evacuaţi.

1003 afișări
Imaginea articolului Mii de muncitori au fost evacuaţi din capitala Qatarului înaintea Cupei Mondiale la fotbal

Mii de muncitori au fost evacuaţi din capitala Qatarului înaintea Cupei Mondiale la fotbal

Aceştia au declarat că peste o duzină de clădiri au fost evacuate şi închise de autorităţi, forţându-i pe muncitori, în principal asiatici şi africani, să caute ce adăpost au putut - inclusiv să se culce pe trotuarul din faţa uneia dintre fostele lor locuinţe.

Măsura are loc cu mai puţin de patru săptămâni înainte de începerea, la 20 noiembrie, a turneului mondial de fotbal, care a atras o atenţie internaţională intensă asupra tratamentului aplicat de Qatar lucrătorilor străini şi a legilor sale sociale restrictive.

Într-o clădire care, potrivit rezidenţilor, adăpostea 1.200 de persoane în cartierul Al Mansoura din Doha, autorităţile le-au spus oamenilor, miercuri, în jurul orei 20.00, că au la dispoziţie doar două ore pentru a pleca.

Oficialii municipali s-au întors în jurul orei 22.30, i-au forţat pe toţi să iasă şi au încuiat uşile clădirii, au declarat aceştia. Unii oameni nu au reuşit să se întoarcă la timp pentru a-şi lua lucrurile.

"Nu avem unde să ne ducem", a declarat un bărbat pentru Reuters a doua zi, în timp ce se pregătea să doarmă afară pentru a doua noapte cu alţi aproximativ 10 bărbaţi, unii dintre ei fără cămaşă, în căldura şi umiditatea de toamnă din statul arab din Golf.

El şi majoritatea celorlalţi muncitori care au vorbit cu Reuters au refuzat să îşi dea numele sau detalii personale de teama represaliilor din partea autorităţilor sau a angajatorilor.

În apropiere, cinci bărbaţi încărcau o saltea şi un frigider mic în spatele unei camionete. Ei au spus că au găsit o cameră în Sumaysimah, la aproximativ 40 km la nord de Doha.

Un oficial guvernamental din Qatar a declarat că evacuările nu au nicio legătură cu Cupa Mondială şi că au fost concepute "în conformitate cu planurile globale şi pe termen lung în curs de desfăşurare pentru reorganizarea zonelor din Doha".

"Toţi au fost de atunci relocaţi în locuinţe sigure şi adecvate", a declarat oficialul, adăugând că cererile de evacuare "ar fi fost efectuate cu o notificare corespunzătoare".

Organismul de conducere al fotbalului mondial, FIFA, nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar organizatorii Cupei Mondiale din Qatar au direcţionat întrebările către guvern.

Aproximativ 85% din cei trei milioane de locuitori ai Qatarului sunt lucrători străini. Mulţi dintre cei evacuaţi lucrează ca şoferi, muncitori cu ziua sau au contracte cu companii, dar sunt responsabili pentru propria lor cazare - spre deosebire de cei care lucrează pentru marile firme de construcţii, care locuiesc în tabere în care sunt adăpostite zeci de mii de persoane.

Un reporter Reuters a văzut mai mult de o duzină de clădiri în care locuitorii au declarat că oamenii au fost evacuaţi. Unele clădiri aveau curentul electric oprit.

Majoritatea se aflau în cartiere în care guvernul a închiriat clădiri pentru cazarea fanilor de la Cupa Mondială. Site-ul web al organizatorilor enumeră clădiri din Al Mansoura şi din alte cartiere unde sunt anunţate apartamente la preţuri cuprinse între 240 şi 426 de dolari pe noapte.

Oficialul a declarat că autorităţile municipale au aplicat o lege din 2010 care interzice "taberele de muncitori în zonele rezidenţiale familiale" - o denumire care cuprinde cea mai mare parte a centrului Doha - şi care le dă puterea de a muta oamenii.

Evacuările "menţin faţada strălucitoare şi bogată a Qatarului, fără a recunoaşte în mod public forţa de muncă ieftină care face posibil acest lucru", a declarat Vani Saraswathi, director de proiecte la Migrant-Rights.org, care militează pentru lucrătorii străini din Orientul Mijlociu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici