Milioane de e-mailuri militare americane au fost trimise din greşeală în Mali, un aliat al Rusiei

Milioane de e-mailuri militare americane au fost trimise din greşeală în Mali, un aliat al Rusiei, din cauza unei mici erori de tastare.

1089 afișări
Imaginea articolului Milioane de e-mailuri militare americane au fost trimise din greşeală în Mali, un aliat al Rusiei

Milioane de e-mailuri militare americane au fost trimise din greşeală în Mali, un aliat al Rusiei

E-mailurile destinate domeniului ".mil" al armatei americane au fost trimise ani de zile către această ţară din Africa de Vest, care se termină cu ".ml".

Unele dintre e-mailuri ar fi conţinut informaţii sensibile, cum ar fi parole, fişe medicale şi itinerariile unor ofiţeri de rang înalt.

Pentagonul a declarat că a luat măsuri pentru a rezolva problema.

Potrivit Financial Times, care a relatat prima dată povestea, antreprenorul olandez Johannes Zuurbier a identificat problema în urmă cu mai bine de 10 ani.

Din 2013, el a avut un contract pentru a gestiona domeniul ţării Mali şi, în ultimele luni, ar fi colectat zeci de mii de e-mailuri direcţionate greşit.

Niciunul nu era marcat ca fiind clasificat, dar, potrivit ziarului, acestea includeau date medicale, hărţi ale instalaţiilor militare americane, înregistrări financiare şi documente de planificare pentru călătorii oficiale, precum şi unele mesaje diplomatice, relatează BBC.

Zuurbier a scris o scrisoare către oficialii americani în această lună pentru a trage un semnal de alarmă. Contractul său cu guvernul din Mali urma să se încheie în curând, ceea ce înseamnă că "riscul este real şi ar putea fi exploatat de adversarii SUA".

Guvernul militar din Mali ar urma să preia luni controlul asupra domeniului.

Comunicaţiile militare americane care sunt marcate ca fiind "clasificate" şi "strict secrete" sunt transmise prin intermediul unor sisteme IT separate, ceea ce face puţin probabilă compromiterea accidentală a acestora, potrivit unor actuali şi foşti oficiali americani.

Însă Steven Stransky, un avocat care a fost anterior consilier principal al Diviziei de Drept al Serviciului de Informaţii al Departamentului de Securitate Internă, a declarat că până şi informaţiile aparent inofensive s-ar putea dovedi utile pentru adversarii SUA, în special dacă acestea includ detalii despre personal.

"Aceste tipuri de comunicări ar însemna că un actor străin poate începe să construiască dosare despre personalul nostru militar, în scopuri de spionaj, sau ar putea încerca să îi determine să dezvăluie informaţii în schimbul unor beneficii financiare", a declarat Stransky. "Sunt cu siguranţă informaţii pe care un guvern străin le poate folosi".

Lee McKnight, profesor de studii informatice la Universitatea Syracuse, a declarat că, în opinia sa, armata americană a fost norocoasă că problema i-a fost adusă în atenţie şi că e-mailurile au fost trimise către un domeniu folosit de guvernul din Mali, şi nu către infractori cibernetici.

El a adăugat că "typo-squatting" - un tip de criminalitate cibernetică care vizează utilizatorii care scriu greşit un domeniu de internet - este ceva obişnuit.

Contactat de BBC, un purtător de cuvânt a declarat că departamentul de apărare este conştient de această problemă şi că aceasta este luată în serios.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici