Ministrul ceh de Externe ameninţă cu demisia dacă Cehia nu va adopta pactul bugetar al UE

Ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, pledează în favoarea pactului pentru înăsprirea disciplinei bugetare la nivelul UE, ameninţând cu demisia în cazul în care premierul Petr Necas nu îl va adopta.

102 afișări
Imaginea articolului Ministrul ceh de Externe ameninţă cu demisia dacă Cehia nu va adopta pactul bugetar al UE

Ministrul ceh de Externe ameninţă cu demisia dacă Cehia nu va adopta pactul bugetar al UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu pot fi membru al unui Guvern care va scoate Cehia în afara curentului principal al integrării europene", a declarat Schwarzenberg într-un articol de opinie publicat în ziarul Lidove Noviny.

"Noi nu suntem o insulă între Europa şi America. Suntem total dependenţi de UE din punct de vedere economic", a insistat el.

Schwarzenberg se află la conducerea mişcării de dreapta TOP 09, unul din partidele care fac parte din coaliţia guvernamentală de la Praga.

Petr Necas încă nu a adoptat o poziţie clară pe această temă, aşteptând redactarea finală a textului privind disciplina bugetară. "Desigur, există posibilitatea ca aceste condiţii să fie inacceptabile pentru noi", a afirmat el.

La rândul său, preşedintele Vaclav Klaus, un eurosceptic, se opune cu vehemenţă acestui pact.

Pactul stabilităţii bugetare prevede reglementări mai dure şi un mecanism de corectare automată a erorilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici