Ministrul polonez de Externe: O Europă cu două viteze va produce un dezastru

Ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a declarat vineri că solicitarea franco-germană de a reforma zona euro va avea un impact negativ asupra ţărilor care nu fac parte din această zonă şi "se va încheia cu un dezastru", notează site-ul Politico.

2546 afișări
Imaginea articolului Ministrul polonez de Externe: O Europă cu două viteze va produce un dezastru

Ministrul polonez de Externe: O Europă cu două viteze va produce un dezastru

Într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt, Waszczykowski a precizat că astfel de propuneri vor diviza Uniunea Europeană, iar Varşovia nu este de acord cu măsurile de reformă.

"Dacă UE doreşte să-şi creeze propriile structuri politice, precum un ministru de Finanţe sau un buget comun, sau dacă zona euro stabileşte un program de investiţii numai pentru ţările membre, atunci UE se va diviza. Este foarte periculos... acest lucru ar putea însemna sfârşitul Uniunii Europene", a spus Witold Waszczykowski.

Şeful diplomaţiei poloneze a reacţionat şi în privinţa criticilor Uniunii Europene privind măsurile guvernului de reformare a Curţii Constituţionale, susţinând că legislaţia Poloniei este în acord cu normele europene.

"Preocupările Bruxelles-ului cu privire la situaţia statului de drept în Polonia nu sunt legitime. Noile legi au fost adoptate de Parlamentul precedent, înainte ca partidul de dreapta Lege şi Justiţie să ajungă la guvernare. UE aplică standarde duble care stigmatizează Polonia", a spus Waszczykowski.

Marţi, oficialii Uniunii Europene au cerut discuţii suplimentare cu autorităţile din Polonia în privinţa reformelor din sistemul judiciar, în contextul în care reprezentanţii unor state membre consideră că guvernul naţionalist din Polonia se îndepărtează de valorile democratice.

Witold Waszczykowski a avertizat Bruxelles-ul împotriva iniţierii procedurilor prevăzute de Articolul 7 al Tratatului UE, care pot duce la suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în instituţiile comunitare. Parlamentul European a cerut declanşarea acestor proceduri, iar regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislaţiei europene după modificările aduse Legii învăţământului superior.

Ministrul polonez de Externe a criticat Uniunea Europeană şi pentru impunerea unor cote de refugiaţi în ţară. Polonia a refuzat să primească vreun imigrant extracomunitar în cadrul sistemului de relocare.

"Cei care au fugit de războiul sirian nu au vrut să vină în Polonia. Guvernul este pregătit să accepte refugiaţii din zonele de război, în cazul în care aceştia vor ajunge la graniţele poloneze", a spus Waszczykowski.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici