Moartea lui Osama ben Laden are un impact "mai important" decât s-a prevăzut asupra Al-Qaida

Uciderea lui Osama ben Laden, la 2 mai, în Pakistan, are un impact "mai important" asupra reţelei teroriste Al-Qaida decât au prevăzut Statele Unite, pentru că liderul reţelei era implicat în elaborarea strategiei acesteia, a apreciat marţi un oficial american de rang înalt.

1146 afișări
Imaginea articolului Moartea lui Osama ben Laden are un impact "mai important" decât s-a prevăzut asupra Al-Qaida

Moartea lui Osama ben Laden are un impact "mai important" decât s-a prevăzut asupra Al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Descoperirea cea mai importantă din ascunzătoarea sa este că ben Laden era mai implicat în funcţionarea organizaţiei decât se aştepta de la un om atât de izolat", a declarat, pentru jurnalişti, ambasadorul Daniel Benjamin, coordonator al luptei împotriva terorismului, în cadrul Departamentului de Stat.

"Nu era doar un simbol, ci era şi profund implicat în strategia" Al-Qaida, a adăugat el.

În opinia lui Benjamin, eliminarea lui ben Laden are, deci, un dublu efect, şi anume atât pierderea unui simbol al rezistenţei Al-Qaida, cât şi a unui strateg "care avea, într-adevăr, o mare influenţă asupra modului de operare a organizaţiei".

"Credem, deci, că impactul (morţii sale) este mai important decât am prevăzut", a conchis el.

Osama ben Laden, care trăia într-un complex din oraşul-garnizoană Abbottabad, la aproximativ 80 de kilometri nord de capitala pakistaneză, a fost ucis de membri ai Navy Seals, într-o operaţiune de comando. Americanii au luat zeci de mii de documente din această ascunzătoare.

O coincidenţă sau o consecinţă a analizei acestor informaţii, atacurile cu avioane fără pilot s-au multiplicat, în ultimele săptămâni, împotriva membrilor reţelei, iar mai mulţi lideri Al-Qaida au fost eliminaţi.

Între ei s-ar afla Ilyas Kashmiri, unul dintre principalii comandanţi militari ai Al-Qaida, ucis într-un atac cu un avion fără pilot, la 3 iunie, în Pakistan, o informaţie care nu a fost confirmată de Benjamin.

"Noi credem că ei se deplasează pentru că sunt dezorientaţi şi din cauza incertitudinii la adresa securităţii lor", a declarat ambasadorul.

În opinia sa, o altă consecinţă a morţii lui ben Laden este o răzbunare din partea Al-Qaida, deşi nu a fost identificat niciun proiect precis de atentat.

"Într-o situaţie ca aceasta, ar trebui să recunoaştem că există un risc sporit ca o persoană furioasă să acţioneze după bunul plac", a avertizat el, evocând posibile atentate comise de "lupi singuratici".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici