Modulul japonez de pe Lună a trecut peste noaptea lunară: a fost o provocare tehnologică

  • Modulul japonez de pe Lună a reuşit să treacă peste noaptea lunară.
  • Anunţul a fost făcut de agenţia spaţială Jaxa.
  • A fost o provocare tehnologică, susţin specialiştii.
Urmărește
559 afișări
Imaginea articolului Modulul japonez de pe Lună a trecut peste noaptea lunară: a fost o provocare tehnologică

Modulul japonez de pe Lună a trecut peste noaptea lunară: a fost o provocare tehnologică

Modul fabricat în Japonia a supravieţuit nopţii lunare aspre. Este vorba despre o perioadă fără soare, echivalentă ca întindere cu două săptămâni terestre.

„Aseară, a fost trimisă o comandă către SLIM şi am primit un răspuns”, a anunţat agenţia spaţială japoneză pe X.

În locul în care a aselenizat aparatul japonez temperaturile pot urca peste 100°C la prânz şi pot coborî până la -130°C în timpul nopţii.

„Veştile că SLIM s-a repornit după noaptea rece lunară este semnificativă. Supravieţuirea nopţii lunare este una dintre provocările tehnologice cheie care trebuie depăşite dacă dorim să stabilim misiuni robotice sau umane de lungă durată pe Lună”, a spus Simeon Barber de la o universitate britanică, potrivit BBC.

După aselenizarea de pe 20 ianuarie, Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială (Jaxa) a pierdut contactul cu modulul trimis pe Lună. Celulele solare ale aparatului au fost îndreptate greşit şi nu au mai putut genera energie chiar în momentul aselenizării. Nava a funcţionat cu baterii timp de câteva ore, înainte ca specialiştii să decidă să o oprească pentru a permite o posibilă recuperare a energiei electrice atunci când unghiul de lumină de la Soare se schimba.

După ce au reuşit să repornească modulul, Jaxa a obţinut primele fotografii de pe suprafaţa Lunii. În continuare, aparatul va analiza compoziţia rocilor în căutarea de indicii despre originea Lunii.

Modulul a aterizat la marginea unui crater ecuatorial cunoscut sub numele de Shioli. Jaxa a descris-o drept o „aterizare precisă fără precedent”. Noua tehnologie de aterizare ar putea fi folosită şi la misiunile din viitor. Anterior doar SUA, URSS, China şi India au reuşit să facă aselenizări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici