Monarhiile din Golful Persic consideră provocatoare vizita lui Ahmadinejad pe o insulă disputată

Monarhiile din Consiliul pentru Cooperare în Golf (CCG) au catalogat marţi drept o provocare vizita recentă a preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, la Abu Musa, una dintre cele trei insule disputate de Iran şi Emiratele Arabe Unite.

464 afișări
Imaginea articolului Monarhiile din Golful Persic consideră provocatoare vizita lui Ahmadinejad pe o insulă disputată

Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această vizită este "un act de provocare şi o încălcare flagrantă a suveranităţii Emiratelor asupra celor trei insule", au declarat miniştrii Afacerilor Externe ai celor şase state membre CCG, cu ocazia unei reuniuni extraordinare la Doha. Vizita "contravine politicii de bună vecinătate (...) şi efortului pacifist al statelor CCG pentru a regla subiectul ocupării celor trei insule".

Miniştrii au invitat Iranul să "răspundă la apelurile Emiratelor Arabe Unite pentru a reglementa paşnic şi corect prin negociere sau prin a recurge la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ)".

Ei şi-au exprimat şi "întreaga solidaritate" a ţărilor lor faţă de Emirate precum şi susţinerea faţă de "toate măsurile pe care le demarează pentru a-şi recupera drepturile şi suveranitatea asupra insulelor" disputate.

Monarhiile din cadrul CCG au invitat Teheranul "la respect mutual şi non-ingerinţă în afacerile interne ale altora (...) pentru a preveni instabilitatea din această regiune, lucru important pentru pacea şi securitatea mondială".

Teheranul respinge revendicările Emiratelor asupra Abu Musa şi a insulelor Micul şi Marele Tomb, asupră cărora a preluat controlul în 1971, după plecarea forţelor britanice din Golf.

Miniştrii CCG s-au reunit la cererea Emiratelor Arabe Unite, care şi-au rechemat ambasadorul din Teheran şi au intensificat criticile în direcţia Iranului, după vizita din timpul săptămânii trecute a lui Mahmoud Ahmadinejad la Abu Musa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici