MONITORUL APĂRĂRII | AIEA a depistat particule de uraniu într-un complex din Iran / Teheranul neagă acuzaţiile

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a depistat particule de uraniu într-un complex nuclear din Iran nedeclarat până acum, afirmă surse diplomatice, dar Teheranul a respins acuzaţiile.

899 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | AIEA a depistat particule de uraniu într-un complex din Iran / Teheranul neagă acuzaţiile

MONITORUL APĂRĂRII | AIEA a depistat particule de uraniu într-un complex din Iran / Teheranul neagă acuzaţiile

Conform agenţiei de presă Reuters, particulele radioactive au fost depistate într-un complex indicat în 2018 de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a iniţiat activităţi de purificare a uraniului în complexul de la Fordow, deşi acest lucru este interzis prin Acordul atomic semnat cu marile puteri. Teheranul a anunţat reluarea unor activităţi de îmbogăţire a uraniului din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea SUA din Acordul nuclear.

Însă Administraţia iraniană a negat că ar desfăşura activităţi nucleare în locaţii secrete.

"Regimul sionist şi Israelul încearcă să redeschidă acest dosar. Noi am spus că aceasta este o capcană. Sperăm că AIEA va menţine vigilenţa", a declarat Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.

Israelul şi preşedintele SUA, Donald Trump, contestă Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în 2015. Washingtonul a decis retragerea din acest acord şi a impus sancţiuni Teheranului, cerând un nou tratat, care să limiteze atât activităţile nucleare, cât şi cele balistice ale Iranului.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Taguri:
onu/aiea,
iran,
nuclear

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici