Moscova protestează faţă de profanarea unui monument al soldaţilor sovietici la Bucureşti

Rusia a transmis Ministerului român de Externe "o notă de protest" în urma unui act de vandalism care a vizat, la Bucureşti, un monument dedicat soldaţilor sovietici morţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a anunţat vineri diplomaţia rusă.

25 afișări
Imaginea articolului Moscova protestează faţă de profanarea unui monument al soldaţilor sovietici la Bucureşti

Moscova protestează faţă de profanarea unui monument al soldaţilor sovietici la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comunicatul Ministerului rus al Afacerilor Externe precizează că o parte a monumentului a fost acoperită cu vopsea roşie şi "inscripţii care insultă memoria eroilor căzuţi pentru eliberarea României de fascism".

Moscova cere Bucureştiului să "repare fără întârziere consecinţele acestei infracţiuni, să efectueze o anchetă minuţioasă şi să îi condamne sever pe cei vinovaţi", subliniind că incidente similare au avut loc în trecut în alte două oraşe din România, Iaşi şi Galaţi.

Comunicatul ministerului nu precizează când au avut loc actele de vandalism.

Rusia a lansat o vastă campanie împotriva "falsificărilor" istorice menite să denigreze rolul forţelor sovietice în timpul războiului împotriva Germaniei naziste, numeroase ţări din Europa de Est apreciind că au fost ocupate de Armata Roşie şi nu eliberate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici