Mossad-ul ar fi implicat în asasinarea unui om de ştiinţă iranian

Asasinarea omului de ştiinţă iranian Darioush Rezaei-Nejad a fost orchestrată de Israel, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de spionaj ale statului evreu citată de publicaţia germană Der Spiegel.

413 afișări

"Este vorba despre prima acţiune răsunătoare a noului şef al Mossad-ului (serviciile secrete israeliene), Tamir Pardo", a declarat această sursă.

Potrivit oficialului israelian, eliminarea unor oameni de ştiinţă iranieni se înscrie în cadrul unei campanii de asasinate destinate sabotării, cu scopul încetinirii programului nuclear iranian.

Darioush Razaei-Nejad, în vârstă de 35 de ani, a fost împuşcat mortal, la 23 iulie, de persoane necunoscute, de pe motocicletă, în timp ce se afla pe o stradă, împreună cu familia sa.

Iniţial, savantul a fost prezentat de presa iraniană ca un specialist în fizică nucleară, care lucra în cadrul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) şi Ministerului Apărării.

Presa a încetat, ulterior, fără vreo explicaţie, să prezinte victima ca pe un om de ştiinţă în domeniul nuclear, calificându-o "masterand în domeniul electricităţii" la Universitatea Khajeh-Nassir din Teheran.

Iranul a acuzat, imediat, Israelul şi Statele Unite că sunt vinovate de acest asasinat.

Statele Unite au negat că se află în spatele crimei. În 2010, alte două atentate au avut loc împotriva a doi fizicieni care lucrau la un program nuclear iranian, Majid Shahriari şi Masoud Ali Mohammadi.

ONU a impus, în patru rânduri, sancţiuni împotriva Iranului, pentru că a refuzat să pună capăt programului său de îmbogăţire a uraniului. Teheranul dă asigurări că programul său nuclear are doar scopuri civile, dar ţările occidentale suspectează regimul islamist că încearcă să se doteze cu bomba atomică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici