- Home
- Externe
- (19.02.2022, 12:54)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
NATO invită Rusia la o nouă serie de discuţii diplomatice. Jens Stoltenberg: Suntem extrem de îngrijoraţi
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sâmbătă că i-a trimis o scrisoare ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în care îl îndeamnă să accepte mai multe discuţii pentru a dezamorsa un posibil conflict în Ucraina, dar a avertizat Moscova cu privire la pericolele pe care le implică formularea unor cerinţe de securitate imposibile.

Stoltenberg a declarat că a trimis scrisoarea joi, îndemnându-l pe Lavrov să accepte mai multe discuţii în formatul Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit în ianuarie pentru a discuta în mod oficial cererile Moscovei pentru ca aliaţii să-şi retragă trupele din Europa de Est.
De asemenea, el a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că nu există semne de retragere a Rusiei de la graniţele Ucrainei, în ciuda afirmaţiei Rusiei din această săptămână că a început să îşi retragă trupele, şi că riscul unui conflict este real, deoarece continuă mobilizarea militară a Moscovei, notează Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
UNICEF estimează că seismul din Turcia-Siria ar fi putut ucide mii de copii
-
Germania cere permiterea accesului umanitar în nord-vestul Siriei
-
Prefectul Capitalei, despre punctele de ajutor postseismic: Sunt stabilite, dar nu sunt astăzi operaţionale
-
Aderarea României şi Bulgariei în acest an la Schengen, temă de discuţie între premierii celor două ţări
"Am invitat Rusia şi toţi aliaţii NATO la întâlniri în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Şi mi-am reiterat invitaţia în scrisoarea pe care i-am trimis-o joi ministrului Lavrov", a declarat secretarul general al NATO.
"Suntem extrem de îngrijoraţi pentru că vedem că ei continuă să se consolideze, continuă să se pregătească. Şi nu am mai văzut niciodată în Europa, de la sfârşitul Războiului Rece, o concentrare atât de mare de trupe pregătite de luptă", a mai spus el.
Într-o recunoaştere rară a limitelor diplomaţiei, Stoltenberg a mai spus la conferinţă că Moscova a înaintat cereri de securitate pe care Kremlinul ştia că NATO nu le va putea îndeplini niciodată.
În cadrul unei dispute privind Ucraina, Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în apropierea graniţei cu vecinul său, insistând în acelaşi timp că nu intenţionează să invadeze. Preşedintele Vladimir Putin face presiuni asupra cererilor de securitate, printre care se numără şi blocarea aderării Ucrainei la NATO. NATO a declarat că, în conformitate cu tratatele Naţiunilor Unite, fiecare naţiune este liberă să îşi aleagă alianţele.
"Deci, acest pericol este acum combinaţia dintre această consolidare militară masivă, cu o retorică foarte ameninţătoare, prezentând cereri pe care ştiu că nu le putem îndeplini şi spunând că, dacă nu le îndeplinim, vor fi consecinţe militare", a spus el.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



PROSPORT.RO



ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:40
Baidu, competitorul chinez al Google, anunţă lansarea Ernie Bot, un instrument similar cu ChatGPT
-
astăzi, 15:40
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 349. Ucraina va trimite ajutor umanitar Turciei / Se merge spre o ofensivă la scară largă în Donbas / Ucraina se duce la Munchen ca să ceară avioane şi rachete / Secretarul ONU: risc nuclear / Renunţă Elveţia la tradiţionala-i neutralitate?