Navele Asian Glory şi St. James Park ar putea fi eliberate în martie - surse

Navele Asian Glory şi St. James Park, deţinute de piraţii somalezi şi din echipajele cărora fac parte şi marinari români, ar putea fi eliberate la jumătatea lunii martie, afirmă surse citate de postul de radio bulgar Darik, transmite site-ul Novinite.com.

21 afișări
Imaginea articolului Navele Asian Glory şi St. James Park ar putea fi eliberate în martie - surse

Navele Asian Glory şi St. James Park ar putea fi eliberate în martie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Un expert maritim care are cunoştinţă de derularea negocierilor afirmă că s-a ajuns la un acord între companiile care deţin navele şi piraţi, dar va mai dura până vor fi plătite răscumpărările.

Expertul citat a declarat că membrii echipajelor celor două nave sunt în siguranţă, precizând că dacă vreunul dintre marinari va fi rănit piraţii nu vor mai primi răscumpărările.

Ministerul bulgar de Externe a anunţat marţi dimineaţă că marinarii bulgari, aflaţi pe navele St. James Park şi Asian Glory, deturnate de piraţii somalezi şi din echipajele cărora fac parte şi români, sunt sănătoşi.

"Negocierile pentru eliberarea acestora sunt în curs de desfăşurare", a precizat el. "Ambele nave sunt aprovizionate cu apă, hrană şi combustibil. Starea membrilor echipajelor este bună şi aceştia nu sunt privaţi de nevoile de bază", a precizat Goranov, citat de cotidianul Dnevnik.

Ministerul bulgar de Externe a anunţat că zvonurile potrivit cărora piraţii somalezi plănuiseră să ucidă un marinar bulgar de la bordul navei Asian Glory s-au dovedit a fi false.

La 29 decembrie, piraţii somalezi au deturnat în Golful Aden nava-cisternă, St. James Park, sub pavilion britanic, la bordul căreia se află marinari din Bulgaria, Rusia, Turcia, Polonia, Ucraina, Georgia, România, India şi Filipine.

Un alt vas, care navighează tot sub pavilion britanic, Asian Glory, a fost de asemenea deturnat în timp de transporta maşini de pe coasta Somaliei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici