Nelson Mandela, secretul vieţii până la 95 de ani. Fostul lider sud-african se antrena temeinic în puşcărie

  • Fostul preşedinte sud-african nu a renunţat la activitatea fizică nici când se afla în închisoare.
  • În cei 27 petrecuţi după gratii, Mandela alerga pe loc timp de o oră şi îşi punea în mâini mănuşile de box.
  • Sportul l-a ajutat să reziste prigoanei şi să trăiască până la vârsta de 95 de ani. A decedat în 2013.
1278 afișări
Imaginea articolului Nelson Mandela, secretul vieţii până la 95 de ani. Fostul lider sud-african se antrena temeinic în puşcărie

Nelson Mandela, secretul vieţii până la 95 de ani. Fostul lider sud-african se antrena temeinic în puşcărie

Politician de talie mondială, preşedinte al Africii de Sud din 1994 până în 1999 şi, de asemenea, un mare iubitor de mişcare. Nelson Mandela a ales să rămână în formă prin sport, prelungindu-şi obiceiurile sănătoase.

Activitatea fizică a făcut parte din viaţa tumultuoasă a liderului politic. Arestat pentru că şi-a permis să lupte împotriva segregării rasiale şi trăind în închisoare timp de 27 de ani, Mandela a rămas ferm pe poziţii în a condamna Apartheidul. În închisoare a ales lupta cu sedentarismul, o modalitate de a refuza degradarea fizică.

Există mărturii care arată că Mandela avea obiceiul să se trezească devreme şi să-şi înceapă ziua cu o alergare bună. Fugea pe loc, o oră pe zi.
Secretele sale pentru a trăi mult timp aveau legătură cu apelul de trezire în zori. Se trezea între 4:30 şi 5:00, pentru a face o oră de exerciţii. Apoi, micul dejun cu fulgi de ovăz, fructe şi lapte, la 6:30, urmat de 12 ore de muncă fără întrerupere.

Pe Internet au apărut fotografii care îl arată pe Mandela cu mănuşi de box. „Ador ştiinţa boxului: strategia de atac şi retragere în acelaşi timp. Boxul înseamnă egalitate. În ring, culoarea, vârsta şi bogăţia nu contează. Dar mai mult decât luptă, îmi plac antrenamentele regulate şi constante, exerciţiile fizice care te fac să te simţi proaspăt şi revigorat în dimineaţa următoare”, comenta Mandela.

Cealaltă mare dragoste a lui Mandela a fost rugbyul. Un sport-religie în Africa de Sud. Naţionala de rugby a Africii de Sud a câştigat Cupa Mondială din 1995, disputată acasă. Nu a fost doar o victorie sportivă. Oferirea Cupei Webb Ellis de către noul ales Nelson Mandela căpitanului Pienaar a fost simbolul reunificării ţării. Şi sfârşitul regimului de Apartheid, la putere până cu câţiva ani mai devreme.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici