Netanyahu aruncă în aer planul american pentru Gaza. Premierul israelian spune că nu va permite Autorităţii Palestiniane să preia Gaza după eliminarea Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că va bloca planul postbelic al administraţiei Biden de a lăsa Autoritatea Palestiniană să preia Gaza, acesta fiind cel mai clar semn de împotrivire israeliană faţă de proiectul american de administrare a enclavei după încheierea invaziei israeliene, relatează WSJ.

532 afișări
Imaginea articolului Netanyahu aruncă în aer planul american pentru Gaza. Premierul israelian spune că nu va permite Autorităţii Palestiniane să preia Gaza după eliminarea Hamas

Netanyahu aruncă în aer planul american pentru Gaza. Premierul israelian spune că nu va permite Autorităţii Palestiniane să preia Gaza după eliminarea Hamas

"După marele sacrificiu al civililor şi soldaţilor noştri, nu voi permite intrarea în Gaza a celor care educă pentru terorism, susţin terorismul şi finanţează terorismul", a declarat Netanyahu, referindu-se la Autoritatea Palestiniană, care în prezent supraveghează părţi din Cisiordania, într-o declaraţie făcută marţi.

"Nu voi permite Israelului să repete greşeala de la Oslo", a adăugat el, referindu-se la acordul din 1993 care a înfiinţat Autoritatea Palestiniană şi pe care Netanyahu l-a criticat mult timp.

Comentariile sale au subliniat diviziunea tot mai accentuată dintre Netanyahu şi Casa Albă în ceea ce priveşte planurile postbelice şi au ridicat semne de întrebare cu privire la viabilitatea planului american de a permite Autorităţii Palestiniene să preia conducerea în Gaza de la Hamas.

Netanyahu a recunoscut "dezacordul" dintre Israel şi SUA cu privire la rolul Autorităţii Palestiniene, afirmând că speră că SUA şi Israelul ar putea ajunge la un consens cu privire la guvernarea Gaza, la fel cum sunt de acord cu privire la obiectivul Israelului de a înlătura Hamas.

"Gaza nu va fi nici <<Hamastan>>, nici <<Fatahstan>>", a adăugat el, referindu-se la Hamas şi la Fatah, facţiunea palestiniană care controlează Autoritatea Palestiniană.

Oficialii administraţiei Biden au recunoscut că Autoritatea Palestiniană va trebui să întreprindă reforme majore, epurându-şi conducerea îmbătrânită, stabilind un calendar pentru alegeri şi revizuindu-şi forţele de securitate, pentru a putea interveni în Gaza. În ultimele săptămâni, oficialii americani s-au întâlnit cu preşedintele acesteia, Mahmoud Abbas, şi cu alţi oficiali, pentru a îndemna la astfel de măsuri.

Un guvern interimar încă nedefinit ar putea fi necesar până când Autoritatea Palestiniană îşi va putea asuma responsabilitatea pentru Gaza, de unde a fost înlăturată în 2007 de către Hamas, au declarat oficialii americani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici