Nikolenko: G20 nu are pentru ce să se mândrească

„În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, G20 nu are pentru ce să se mândrească”, afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko.

695 afișări
Imaginea articolului Nikolenko: G20 nu are pentru ce să se mândrească

Sursa foto: Facebook / Oleg Nikolenko

„Ucraina este recunoscătoare faţă de partenerii care au încercat să includă o formulare puternică în text. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, G20 nu are pentru ce să se mândrească”, transmite pe Facebook purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko.

El afirmă că „este evident că o participare a Ucrainei la acest summit G20 ar fi permis participanţilor să înţeleagă mai bine situaţia”.

Liderii Grupului G20 nu au reuşit să condamne invazia Rusiei în Ucraina într-o declaraţie comună, după ce China şi Rusia au respins un limbaj care învinovăţea Moscova pentru acest conflict.

Declaraţia finală a summitului de la New Delhi se referă doar la "războiul din Ucraina", o formulare pe care susţinătorii Kievului, precum SUA şi UE, au respins-o anterior, deoarece implică faptul că ambele părţi sunt la fel de complice, relatează Financial Times.

Această declaraţie, elaborată după săptămâni de negocieri şi ore de dezbateri intense între diplomaţi în timp ce summitul era deja în desfăşurare, este un eşec pentru ţările occidentale care şi-au petrecut ultimul an încercând să convingă ţările în curs de dezvoltare să condamne regimul lui Putin şi să sprijine Ucraina.

Declaraţia anterioară a G20, făcută în Indonezia în noiembrie anul trecut, se referea la "agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei". Diplomaţii occidentali au declarat că refuzul Chinei de a repeta această formulare a fost esenţial pentru a împinge India, ţara gazdă, să propună un limbaj de compromis.

Declaraţia solicită o "pace justă şi durabilă în Ucraina", dar nu leagă în mod explicit această cerere de importanţa integrităţii teritoriale a Ucrainei, aşa cum au insistat ţările occidentale. De asemenea, declaraţia din acest an, spre deosebire de cea din 2022, nu menţionează că "majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul".

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a declarat totuşi că declaraţia are un "set de paragrafe consecvente" privind războiul din Ucraina.

"Din punctul nostru de vedere, face o treabă foarte bună în ceea ce priveşte apărarea principiului că statele nu pot folosi forţa pentru a căuta să dobândească teritorii ... că utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă, că o pace dreaptă trebuie să se bazeze pe principiile Cartei ONU", a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici