Nivel foarte mare de cesiu radioactiv în apă la Fukushima

Compania care administrează centrala nucleară de la Fukushima a anunţat marţi că a constatat o creştere de 90 de ori în ultimele trei zile a nivelului de cesiu radioactiv în apa dintr-un puţ săpat între reactoare şi mare.

392 afișări
Imaginea articolului Nivel foarte mare de cesiu radioactiv în apă la Fukushima

Nivel foarte mare de cesiu radioactiv în apă la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această nouă descoperire nefericită generează noi semne de întrebare privind propagarea apei subterane contaminate.

Potrivit prelevărilor efectuate la 8 iulie, apa subterană dintr-un punct situat la aproximativ 25 de metri de mare conţinea 9.000 de becquerel de cesiu 135 pe litru şi 18.000 de becquerel de cesiu 137, faţă de 99 de becquerel pe litru şi, respectiv, 210 becquerel pe litru cu trei zile înainte. Astfel, cantitatea a crescut de 91 de ori în primul caz şi de 86 de ori în cel de-al doilea.

"Nu putem spune pentru moment dacă apa contaminată se scurge sau nu în mare", a declarat Tepco.

Grupul promite totuşi să consolideze controalele şi să ia măsuri pentru a împiedica o contaminare mai mare a Oceanului Pacific vecin.

La 5 iulie, Tepco anunţase deja că a descoperit în acelaşi loc un nivel foarte ridicat de elemente radioactive, respectiv o cantitate de stronţiu 90 şi alte elemente care produc raze beta, de 900.000 de becquerel pe litru. La 8 iulie, nivelul acestor substanţe era aproape identic, de 890.000 becquerel pe litru, adică de mii de ori mai mult decât plafonul maxim admis pentru apa de mare.

Tepco a explicat că punctul în care s-a făcut prelevarea este situat acolo unde trece o ţeavă şi unde s-a deversat o mare cantitate de apă contaminată după catastrofa atomică, respectiv în aprilie 2011. Aceasta nu explică totuşi creşterea bruscă a cantităţii de cesiu.

Centrala Fukushima Daiichi a fost devastată de un cutremur urmat de tsunami la 11 martie 2011 în nord-estul arhipelagului.

Combustibilul s-a topit în trei dintre cele şase reactoare ale centralei, de unde prezenţa a numeroase elemente radioactive în împrejurimi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici