Nivelul mărilor ar putea creşte mai rapid decât se anticipase

Experţii mondiali în schimbări climatice reuniţi la Valencia, în Spania, au renunţat să mai ofere o valoare-limită pentru creşterea previzibilă a apelor mărilor până la sfârşitul secolului, din lipsă de certitudine, potrivit celui de-al patrulea raport adoptat oficial sâmbătă, relatează AFP.

3 afișări
Imaginea articolului Nivelul mărilor ar putea creşte mai rapid decât se anticipase

Nivelul mărilor ar putea creşte mai rapid decât se anticipase

"Înţelegerea unor efecte importante privind creşterea nivelului apelor mării fiind prea limitată, acest raport nu poate să ofere o evaluare a unui maxim al creşterii nivelului mării", precizează documentul.

În primul său raport ştiinţific publicat în ianuarie, Grupul interguvernamental de experţi în schimbarea climatică afirmă că nivelul apelor oceanelor ar putea să se ridice de la 0,18 până la 0,59 de metri la sfârşitul secolului, în raport cu perioada 1980-1999.

"Nu avem suficiente cunoştinţe privind topirea gheţii în Groenlanda şi în Antartica", a declarat pentru AFP Rajendra Pachauri, liderul GIEC, organizaţie care a împărţit premiul Nobel pentru Pace pe 2007 cu Al Gore.

"Este posibil ca acest proces să fie mai rapid decât ne aşteptam. Nu am luat în considerare faptul că nu suntem siguri care va fi impactul", a adăugat el. "Am ajuns la concluzia că, dată fiind incertitudinea, ar fi prudent - şi corect din punct de vedere ştiinţific - să suprimăm această limită superioară", a explicat el.

Potrivit institutului australian pentru climă (Climate Institute - Sydney), "recenta şi rapida reducere a gheţarilor din Oceanul Arctic s-a produs mult mai rapid decât sugerau previziunile".

În ritmul actual (plus trei milimetri pe an în perioada 1996-2006), nivelul oceanelor ar putea creşte cu 1,40 de metri până la sfârşitul secolului, potrivit cercetătorilor acestui institut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici