Noi confruntări la Teheran, între poliţie şi susţinătorii lui Mir Hossein Moussavi - VIDEO

Noi confruntări au izbucnit duminică la Teheran, între aproximativ 200 de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi şi poliţie, care a folosit gaze lacrimogene.

9 afișări
Imaginea articolului Noi confruntări la Teheran, între poliţie şi susţinătorii lui Mir Hossein Moussavi - VIDEO

Noi confruntări la Teheran, între poliţie şi susţinătorii lui Mir Hossein Moussavi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii, care protestau în piaţa Vali Asr faţă de realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, au scandat din nou "Moarte dictatorului!" şi au aruncat cu pietre spre poliţie.

Forţele de ordine au ripostat cu ajutorul gazelor lacrimogene, cu scopul de a dispersa manifestanţii. De asemenea, forţele de ordine au intrat în magazinele în care se refugiaseră protestatari, plecând cu mulţi dintre aceştia.

Poliţia "a recurs la gaze lacrimogene în anumite sectoare pentru a pune capăt confruntărilor. Situaţia este sub control", a declarat pentru postul public de televiziune adjunctul comandatului poliţiei, Ahmed Reza Radan.

Cel puţin 60 de "organizatori" ai revoltelor de sâmbătă de la Teheran au fost arestaţi, a mai spus Radan.

"Zece persoane considerate drept organizatorii revoltelor recente au fost arestate (...). Alte câteva vor fi arestate în curând", a declarat el, citat de agenţia oficială Irna. "Printre protestatari, peste 50 de organizatori (...) au fost de asemenea arestaţi", a adăugat el.

Efectivele de poliţie erau numeroase duminică pe străzile din Teheran, în jurul sediului Ministerului de Interne, la o zi după confruntările violente.

Anunţul oficial al realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad a provocat sâmbătă revolte în centrul Teheranului din partea susţinătorilor principalului său rival, Mir Hossein Moussavi, şi acuzaţii de fraudă.

Confruntările au continuat în cursul nopţii, însă calmul a revenit în jurul orei 02.00, după mobilizarea forţelor de ordine, agenţilor în civil şi a membrilor miliţiei islamice.

Reţeaua de telefonie mobilă, suspendată sâmbătă seara, a fost restabilită duminică dimineaţă.

Capitala iraniană nu a mai fost scena unor asemenea violenţe de la revoltele studenţeşti din iulie 1999.

Pe de altă parte, postul saudit de televiziune Al-Arabiya a anunţat duminică închiderea biroului său de la Teheran "pentru o săptămână", fără a menţiona motivele.

Corespondentul Al-Arabiya, Dhia al-Nassiri, un jurnalist irakian acreditat şi rezident în Iran de peste patru luni, "a fost informat despre decizia de a închide biroul pentru o săptămână, începând din această zi", a declarat redactorul şef al postului, Nabil al-Khatib.

Această măsură a fost luată "fără nici o precizare cu privire la motive şi fără avertisment prealabil", a adăugat acesta. El a apreciat că închiderea biroului ar putea avea legătură cu revoltele postelectorale din Iran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici