Noi informaţii că închisoarea CIA din România s-ar fi aflat în clădirea ORNISS. Acesta ar fi subiectul întrebării care l-a iritat pe Băsescu

Închisoarea CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), potrivit unei investigaţii realizate de agenţia americană Associated Press şi televiziunea germană ARD.

9341 afișări
Imaginea articolului Noi informaţii că închisoarea CIA din România s-ar fi aflat în clădirea ORNISS. Acesta ar fi subiectul întrebării care l-a iritat pe Băsescu

Închisoarea CIA din România s-ar fi aflat în clădirea ORNISS

Associated Press şi televiziunea germană ARD susţin că au localizat fosta închisoare CIA din România şi au aflat detalii despre aceasta, o emisiune în acest sens urmând să fie difuzată joi de postul ARD.

Spre deosebire de centrele din Lituania şi Polonia, închisoarea CIA din România nu s-a aflat într-o zonă izolată, ci "la vedere", în apropierea unui bulevard mare, pe o stradă cu copaci şi case, susţine agenţia americană. Clădirea este folosită în prezent de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor secrete de Stat (ORNISS). Foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au descris zona în care s-a aflat închisoare şi au identificat fotografiile clădirii, potrivit AP.

Într-un interviu realizat în noiembrie, directorul adjunct al ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat că subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toată România, dar a negat că americanii ar fi avut o închisoare aici. "Nu, nu. Imposibi, imposibil", a declarat el într-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, în timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informaţii a monitorizat interviul.

În timpul primei lor luni de detenţie, suspecţii erau privaţi de somn şi aruncaţi în apă, loviţi sau forţaţi să stea în poziţii ce provoacă dureri, au declarat câţiva oficiali americani. Ei susţin însă că în România nu a fost folosită celebra tehnică de simulare a înecului.

După interogatoriile iniţiale, deţinuţii au primit îngrijiri, au declarat oficialii. CIA a adus mâncare Halal (conformă cu tradiţiile musulmane, n.red.) din Frankfurt, Germania.

Foştii oficiali americani susţin că deoarece era o clădire guvernamentală, aceasta furniza o acoperire excelentă. Închisoarea nu avea nevoie de securitate sporită deoarece locuitorii din zonă ştiau că este o clădire a Guvernului.

Închisoarea din România face parte din reţeaua supranumită "black sites" pe care CIA a înfiinţat-o şi a controlat-o în Thailanda, Lituania şi Polonia. Toate închisorile au fost închise în mai 2006, iar programul CIA de detenţie şi interogare s-a încheiat în 2009.

Corespondentul Associated Press din România, Alison Mutler, a încercat să-l întrebe miercuri pe Traian Băsescu despre informaţii apărute în presă despre perioada 2003-2004. Întrebarea nu a putut fi auzită de cei prezenţi, deoarece Mutler nu a vorbit la microfon, astfel încât nu a putut fi auzită prin sistemul de sonorizare. Singurele cuvinte care s-au putut auzi au fost "nord" şi "Mureş".

ORNISS reacţionează: Clădirea suspectată a servit doar ca sediu al Oficiului

La solicitarea MEDIAFAX, reprezentanţii ORNISS au formulat un punct de vedere în care au respins aceste informaţii.

"Începând cu ultima parte a anului 2002, clădirea din strada Mureş, nr. 4, a servit în exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. În acest sens, infirmăm categoric speculaţiile din presă conform cărora în acest sediu ar fi funcţionat o închisoare CIA", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituţiei, Simona Cap-Alb.

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat a fost înfiinţat de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă din noiembrie 2002.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici