Noi măsuri de austeritate în Grecia: Parlamentul grec a adoptat legea privind restructurarea sectorului public. 15.000 de bugetari vor fi concediaţi până la sfârşitul lui 2014

Parlamentul grec a adoptat duminică seara o lege privind noile măsuri de austeritate cerute de troika UE-BCE-FMI, care include în principal restructurarea sectorului public şi disponibilizarea a 15.000 de funcţionari.

567 afișări
Imaginea articolului Noi măsuri de austeritate în Grecia: Parlamentul grec a adoptat legea privind restructurarea sectorului public. 15.000 de bugetari vor fi concediaţi până la sfârşitul lui 2014

Noi măsuri de austeritate în Grecia: Parlamentul grec a adoptat legea privind restructurarea sectorului public. 15.000 de bugetari vor fi concediaţi până la sfârşitul lui 2014 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Reducerea numărului de funcţionari a fost una dintre condiţiile impuse de creditori pentru deblocarea unei noi tranşe de împrumut de 8,8 miliarde de euro, de care Grecia are nevoie pentru a-şi plăti salariile şi pensiile.

Un ajutor total de 240 de miliarde a fost convenit încă din 2010, pentru a ajuta această ţară să evite falimentul, în schimbul continuării măsurilor de austeritate.

Noua lege a fost adoptată la încheierea unei dezbateri aprinse în Parlament, cu votul a 168 de deputaţi din cei 292 prezenţi. Un număr de 123 de deputaţi au votat împotrivă, în timpul ce unul a votat pur şi simplu "prezent".

Prevăzând disponibilizarea a 15.000 de funcţionari până la sfârşitul lui 2014, dintre care 4.000 în 2013, această lege deschide calea plăţii unei noi tranşe de 8,8 miliarde de euro din împrumutul de 240 de miliarde de euro convenit cu UE şi FMI.

Funcţionarii care vor fi concediaţi sunt cei sancţionaţi pentru corupţie sau incompentenţă, cei determinaţi să iasă la pensie voluntar sau cei ale căror posturi vor fi restructurate după închiderea a zeci de organisme publice.

Parlamentul elen a aprobat reducerea numărului de bugetari cu 15.000 până la finele anului viitor

Parlamentul elen a adoptat duminică seară o lege care ratifică mai multe măsuri convenite cu instituţiile financiare internaţionale, printre care şi concedierea a 15.000 de bugetari până la sfârşitul anului viitor, potrivit Wall Street Journal.

Astfel, 4.000 de salariaţi din sectorul public vor părăsi sistemul până la finele acestui an, iar alţi 11.000 vor urma în 2014.

Una dintre ţintele din acordul Greciei cu troica instituţiilor financiare internaţionale – FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană – este reducerea numărului de bugetari cu 150.000 până la sfârşitul anului 2015.

Legea aprobată duminică introduce şi un regim mai flexibil de plată a datoriilor către stat şi scăderea unei taxe pe proprietate introdusă în 2011.

Măsurile sunt necesare pentru a debloca următoarele două tranşe, în valoare totală de 8,8 miliarde euro, din finanţarea externă promisă Greciei.

Parlamentul a votat legea cu 168 de voturi pentru şi 123 împotrivă, cu o zi înainte de şedinţa miniştrilor Finanţelor din zona euro, care vor discuta aprobarea următoarei tranşe pentru Grecia, de 2,8 miliarde euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici