Notorietatea lui Viktor Bout, supranumit "Negustorul morţii", îngrijorează justiţia americană

Notorietatea lui Viktor Bout, un rus acuzat în Statele Unite de trafic de armament, căruia i-a fost consacrat un film şi care are propria pagină pe Wikipedia, îngrijorează justiţia americană, care se teme că aceasta i-ar putea influenţa pe juraţii care trebuie să-l judece.

890 afișări
Imaginea articolului Notorietatea lui Viktor Bout, supranumit "Negustorul morţii", îngrijorează justiţia americană

Notorietatea lui Viktor Bout, supranumit "Negustorul morţii", îngrijorează justiţia americană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Interpretat de Nicolas Cage în filmul "Lord of war", Viktor Bout, un fost ofiţer al Forţelor aeriene ruse, are propria pagină pe site-ul Wikipedia, iar numele său generează aproape 500.000 de rezultate la căutarea pe Google.

Acest lucru ar putea genera "o problemă majoră" pentru a garanta că juraţii sunt imparţiali, a recunoscut miercuri judecătoarea federală Shira Scheindlin, în cursul unei audieri preliminare acestui proces, care urmează să se desfăşoare la 11 octombrie.

"Este foarte uşor pe Google, este suficient să-i scrii corect numele", a adăugat ea.

Juraţii într-un proces din Statele Unite nu trebuie să citească nimic despre cazul de care se ocupă, nici în ziare, nici pe Internet, nici chiar să vorbească despre proces cu prieteni.

Dar potrivit lui Scheindlin, în era Internetului, aceste obligaţii au devenit incredibil de dificil de respectat.

"Este o problemă în toate cazurile care implică persoane de nivel înalt", a continuat ea.

Judecătoarea a subliniat că nu poate închide juraţii pe timpul procesului, care ar putea dura mai multe săptămâni, şi nici să le confişte calculatoarele.

Avocaţii lui Viktor Bout au cerut judecătoarei să-i determine pe juraţi să semneze o declaraţie sub jurământ în care se angajează să nu caute pe Internet despre acesta.

"El nu a vândut niciodată (arme), nu a acţionat niciodată ca mediator", a repetat miercuri unul dintre ei, Albert Dayan, care l-a descris pe clientul său ca un simplu "transportator".

Viktor Bout este acuzat că a utilizat o flotă de avioane cargo pentru a transporta arme în Africa, America de Sud şi în orientul Mijlociu. La New York, el este acuzat mai precis că a încercat să vândă rachete aer-sol gherilelor columbiene FARC.

Supranumit "Negustorul morţii", el a pledat nevinovat la 17 noiembrie şi riscă o pedeapsă maximă de închisoare pe viaţă, sau cea minimă de 25 de ani, dacă va fi găsit vinovat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici