Nouă oameni au murit într-un incendiu la un azil de bătrâni din Belgia

Nouă bătrâni şi-au pierdut viaţa, joi seara, şi trei au fost răniţi sau intoxicaţi într-un incendiu accidental la un azil din Melle, la periferia oraşului Gand din Flandra, în nord-vestul Belgiei, au anunţat autorităţile locale.

139 afișări
Imaginea articolului Nouă oameni au murit într-un incendiu la un azil de bătrâni din Belgia

Nouă oameni au murit într-un incendiu la un azil de bătrâni din Belgia (Imagine duin arhiva Mediafax Foto/AFP)

Viaţa celor trei persoane rănite este "în pericol", au precizat surse din cadrul poliţiei.

Iniţial, viceprimarul localităţii, Dany Cottenie, anunţase un bilanţ de opt morţi. Primarul oraşului, Dirk De Maeseneer, a precizat ulterior că o a noua persoană şi-a pierdut viaţa în timp ce era transportată spre spital.

Potrivit unui expert al parchetului, cele nouă victime - şapte femei şi doi bărbaţi - au murit prin intoxicare.

Alţi treizeci de pensionari din azil au fost, de asemenea, spitalizaţi.

Restul pensionarilor, în jur de cincizeci, au fost luaţi în grijă de alte instituţii sau de familii.

Incendiul, care s-a produs la ora locală 20.00 (21.00 ora României) la azilul "Kanunnik Triest", a fost controlat aproximativ două ore mai târziu, a precizat viceprimarul Dany Cottenie.

Potrivit unei infirmiere citate de ziarul de limbă olandeză De Standaard în pagina electronică, incendiul ar fi fost provocat de explozia unui ventilator situat la etajul al doilea al azilului, o clădire modernă în care se aflau 90 de persoane în vârstă, dintre care unii sunt foarte dependenţi sau senili.

Expertul parchetului a declarat că incendiul a fost provocat, probabil, de explozia unui televizor, de la care a luat foc ulterior o saltea.

Apoi, fumul s-a propagat rapid pe culoarele instituţiei.

"Priveam un serial la televizor, "Vânătorul de recompense", când curentul s-a oprit brusc şi s-a declanşat alarma de incendiu", a povestit Rosalie Persegaele, o pensionară de 76 de ani. "Am văzut fumul pe culoare în momentul când am fost evacuaţi", a adăugat ea, citată de publicaţia De Standaard.

"O infirmieră a ieşit alergând în stradă. Striga «ajutor, ajutor», a explicat aceleiaşi publicaţii Manon Valcke, o fetiţă de 12 ani care trecea cu bicicleta prin apropierea azilului în momentul în care fumul ieşea prin acoperiş.

"Am intrat direct în azil, am sculat oamenii din paturi, i-am aşezat în cărucioare şi le-am ajutat să iasă" din clădire, a adăugat adolescenta, citată de De Standaard. La evacuarea pensionarilor au participat şi alţi vecini, potrivit cotidianului.

Serviciile de intervenţie au sosit în momentul în care flăcările ieşeau deja pe ferestre şi au încercat să evacueze persoanele în vârstă, însă pentru nouă dintre ele a fost prea târziu, relatează ziarul flamand.

Au intervenit pompierii din Gand şi Melle, precum şi alte unităţi din regiune, venite în ajutor.

"Este cel mai grav accident din ultimii zece ani în provincia Flandra orientală, după o coliziune în lanţ pe autostrada E17", care a provocat moartea a şase persoane în 1996, a declarat guvernatorul provinciei, Andre Denys.

Incendiul de la azilul de bătrâni de la Melle este totodată şi unul dintre cele mai grave accidente petrecute în Belgia în ultimii 50 de ani. În 2004, 24 de persoane au murit în explozia unei conducte de gaz în zona industrială Ghislenghien (sud-vest). La 31 decembre 1994, s-a produs un foc în sala de dans a unui hotel la Anvers (nord), declanşând un incendiu care a costat viaţa a 15 persoane.

Cel mai grav incident petrecut în Belgia în ultimii 50 de ani datează din mai 1967, când 323 de oameni au murit în incendiul care a cuprins marile magazine Innovation de la Bruxelles.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici