Nouă ofensivă diplomatică iraniană împotriva ţărilor occidentale

Iranul a reluat luni ofensiva diplomatică împotriva ţărilor occidentale, din cauza criticilor acestora cu privire la validitatea realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad şi la reprimarea manifestaţiilor.

11 afișări
Imaginea articolului Nouă ofensivă diplomatică iraniană împotriva ţărilor occidentale

Nouă ofensivă diplomatică iraniană împotriva ţărilor occidentale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ţările occidentale s-au amestecat în procesul electoral exagerând manifestaţiile organizate împotriva rezultatelor scrutinului" de la 12 iunie, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Hassan Quashghavi.

"Franţa a mers până la a cere anularea rezultatelor alegerilor" prin care Ahmadinejad a obţinut un nou mandat de patru ani, a declarat acesta indignat. "Ce drept au aceştia să facă aceste remarci nepotrivite şi iresponsabile?", a întrebat el.

Quashghavi a anunţat că Iranul va răspunde acestor ingerinţe "la momentul oportun".

Comisia pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului iranian a cerut, de asemenea, diplomaţiei iraniene să "limiteze relaţiile cu Marea Britanie", potrivit unuia dintre membrii comisiei, Kazem Jalali, citat de agenţia oficială Irna.

Membrii Comisiei "au exprimat critici foarte dure şi serioase împotriva poziţiei adoptate de Marea Britanie şi a ingerinţei sale în recentele revolte de la Teheran", a declarat Jalali.

El a spus, de asemenea, că "au fost luate hotărâri importante şi potrivite, care vor fi aplicate în mod gradual", fără să facă alte precizări.

Întrebat de AFP luni dimineaţa dacă Iranul intenţionează să-l expulzeze pe ambasadorul britanic la Teheran, Quashghavi a declarat că nu poate infirma şi nici confirma acest lucru.

Purtătorul de cuvânt a lansat, de asemenea, noi critici la adresa posturilor BBC şi Vocea Americii, acuzând directorii acestor instituţii că ar fi "în mod oficial fii spirituali ai (premierului israelian Benyamin) Netanyahu şi ai (ministrului israelian al Afacerilor Externe, Avigdor) Lieberman".

Obiectivul acestor două instituţii de presă, britanică şi, respectiv, americană, ar fi în opinia acestuia de a "conduce la dezintegrarea Republicii islamice prin relatările despre tulburările care au urmat după alegeri".

BBC şi postul american CNN au creat, în opinia lui Quashghavi, "o sală de control pentru un război psihologic".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici