Noua Zeelandă, acuzată că a spionat comunicaţiile candidaţilor pentru un post în OMC

Guvernul Noii Zeelande a spionat diplomaţii care erau adversarii propriului candidat pentru postul de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, relatează publicaţia New Zealand Herald, citată de DPA.

102 afișări
Imaginea articolului Noua Zeelandă, acuzată că a spionat comunicaţiile candidaţilor pentru un post în OMC

Noua Zeelandă, acuzată că a spionat comunicaţiile candidaţilor pentru un post în OMC (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Potrivit unui document publicat de ziar, Departamentul guvernamental pentru securitatea comunicaţiilor a accesat emailuri şi alte comunicaţii în căutarea de informaţii despre candidaţi.

Operaţiunea de supraveghere, efectuată în anul 2013, a vizat diplomaţi din Brazilia, Costa Rica, Ghana, Iordania, Indonezia, Kenya, Mexic şi Coreea de Sud. Diplomaţii vizaţi erau consideraţi adversari ai candidatului Noii Zeelande, Tim Groser, pentru postul de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). În prezent, Groser este ministrul neo-zeelandez al Comerţului.

Funcţia de directorul general al OMC a fost câştigată de reprezentantul Braziliei, Roberto Azevedo.

Campania de monitorizare a comunicaţiilor a fost efectuată prin programul XKeyscore, fabricat de Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici