Numărătoarea inversă. Parlamentul britanic va vota miercuri dacă va părăsi UE fără un acord

Parlamentul britanic va vota miercuri dacă va părăsi Uniunea Europeană în 16 zile fără un acord, întrucât guvernul a anunţat că va elimina tarifele de import pentru o gamă largă de bunuri în cazul unui Brexit fără acord, relatează Reuters.

845 afișări
Imaginea articolului Numărătoarea inversă. Parlamentul britanic va vota miercuri dacă va părăsi UE fără un acord

Parlamentul britanic va vota miercuri dacă va părăsi UE fără un acord

Miercuri, deputaţii sunt de aşteptat să respingă un Brexit fără acord în cadrul unui vot care va avea loc la ora locală 19:00 (ora 21:00, ora României), iar joi vor vota dacă vor cere UE o întârziere a Brexitului, lucru cu care toţi ceilalţi 27 de membri ai blocului trebuie să fie de acord.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, reprezentând guvernele UE, a declarat că Marea Britanie ar trebui să ofere o "justificare credibilă" pentru orice cerere de întârziere.

"Nu vom şti cât va fi această extindere, asta trebuie să decidă ei. Nu vom şti ce condiţii vor fi ataşate", a declarat ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, pentru postul de radio BBC.

Camera Comunelor a respins, marţi seară, Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Premierul Theresa May a declarat că miercuri va supune votului Camerei Comunelor o moţiune care prevede ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord Brexit. Dacă această posibilitate va fi respinsă, se va pune oficial problema amânării ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, programată pe 29 martie.

Guvernul Marii Britanii a anunţat miercuri că va elimina tarifele de import pentru o gamă largă de mărfuri şi va evita o aşa-numită graniţă tare între Irlanda şi Irlanda de Nord în cazul unui Brexit fără acord.

La graniţa cu Irlanda, guvernul britanic a declarat că nu va introduce noi verificări sau controale asupra mărfurilor care ajung din Republica Irlanda în provincia britanică Irlanda de Nord în cazul unui Brexit fără acord, subliniind că planul va fi temporar şi unilateral.

"Măsurile anunţate astăzi recunosc circumstanţele unice ale Irlandei de Nord", a declarat Karen Bradley, secretar de stat britanic pentru Irlanda de Nord, într-o declaraţie. "Aceste aranjamente pot fi doar temporare şi pe termen scurt", a adăugat aceasta.

Marea Britanie ar încerca să intre urgent în discuţii cu Comisia Europeană şi guvernul irlandez pentru a conveni asupra unor măsuri pe termen lung pentru a evita o frontieră tare.

Mărfurile care trec frontiera din Irlanda în Irlanda de Nord nu vor fi acoperite de noul regim tarifar privind importurile.

Marea Britanie, Irlanda şi UE au declarat că doresc să evite controalele fizice la frontieră, dar nu sunt de acord cu privire la mecanismul "backstop" sau mecanismul de asigurare, pentru a exclude astfel de controale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici