O comisie a PE aprobă un Cod de conduită elaborat după un scandal de corupţie

Comisia pentru Afaceri Constituţionale a Parlamentului European a aprobat joi, în unanimitate, un Cod de conduită elaborat în urma unui scandal de corupţie.

96 afișări
Imaginea articolului O comisie a PE aprobă un Cod de conduită elaborat după un scandal de corupţie

O comisie a PE aprobă un Cod de conduită elaborat după un scandal de corupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Votul în plen pe tema codului deontologic este programat pe 1 decembrie la Bruxelles, iar măsurile ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2012.

"Codul de conduită" stabileşte regulile şi principiile pe care eurodeputaţii trebuie să le respecte pentru a evita situaţii de conflict de interese cu cele aproximativ 5.000 de grupuri de lobby.

Codul prevede ca eurodeputaţii să ofere declaraţii detaliate despre activităţile remunerate din afara PE şi despre orice altă situaţie de presupus conflict de interese.

Eurodeputaţii nu vor mai avea voie să primească bani sau alte recompense în schimbul luărilor de poziţii parlamentare, stabilind un cadru pentru foştii europarlamentari care lucrează ulterior pentru grupuri de lobby.

Un comitet consultativ va răspunde întrebărilor eurodeputaţilor şi va propune sancţiuni în cazul unor încălcări ale Codului.

Un grup de lucru a fost constituit în aprilie după un scandal în care au fost implicaţi trei eurodeputaţi, inclusiv Adrian Severin. Cei trei au fost abordaţi de jurnalişti de la Sunday Times care pretindeau că lucrau pentru grupuri de lobby, acceptând să depună amendamente la reglementări europene în schimbul unor sume care ajungeau până la 100.000 de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici