O distincţie academică acordată de o universitate elveţiană lui Mussolini nu va fi revocată

O distincţie academică acordată de o universitate elveţiană fostului dictator italian Benito Mussolini nu va fi revocată, în ciuda faptului că a fost o "greşeală gravă", a declarat o comisie care s-a ocupat de acest caz.

631 afișări
Imaginea articolului O distincţie academică acordată de o universitate elveţiană lui Mussolini nu va fi revocată

O distincţie academică acordată de o universitate elveţiană lui Mussolini nu va fi revocată

Universitatea din Lausanne (UNIL) l-a onorat pe liderul fascist în 1937 pentru că "a conceput şi a realizat în patria sa o organizaţie socială .... care va lăsa o amprentă profundă în istorie".

Universităţii i s-a cerut de mai multe ori să retragă această distincţie controversată unui laureat care a fost un aliat al lui Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un grup de experţi însărcinat să examineze cazul a concluzionat că decizia de acordare a distincţiei "a constituit o greşeală gravă din partea autorităţilor academice şi politice" de la acea vreme.

"Acest titlu constituie o legitimare a unui regim criminal şi a ideologiei sale", au afirmat aceştia într-un raport publicat vineri.

Grupul de experţi nu a recomandat retragerea titlului, afirmând că aceasta ar da falsa impresie că decizia iniţială de acordare a doctoratului ar putea fi "corectată astăzi".

Universitatea a declarat că retragerea titlului ar putea să-i facă pe critici să creadă că vrea să şteargă trecutul.

"În loc să nege sau să şteargă acest episod, care face parte din istoria sa, conducerea UNIL doreşte ca acesta să servească drept avertisment permanent", se arată într-un comunicat citat sâmbătă de Reuters.

Mussolini, care a trăit în Elveţia între 1902 şi 1904, a fost executat de partizani în aprilie 1945.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici