O navă de război sud-coreeană, scufundată din cauza unei explozii exterioare

Scufundarea navei de război sud-coreene Cheonan, după ce aceasta s-a rupt în două, luna trecută, a fost provocată de o "explozie în apropiere", care a avut loc sub navă, potrivit unei anchete preliminare efectuată după recuperarea epavei, sâmbătă, relatează BBC News Online.

81 afișări
Imaginea articolului O navă de război sud-coreeană, scufundată din cauza unei explozii exterioare

O navă de război sud-coreeană, scufundată din cauza unei explozii exterioare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După analizarea prorei navei, care a fost recuperată sâmbătă, oficialii au anunţat că nava de război a fost lovită de un "suflu puternic" cauzat de o explozie care a avut loc în afara navei, în apă. Analiştii afirmă că un asemenea efect ar fi putut fi cauzat de o torpilă sau o mină care a explodat sub navă. O explozie a rupt nava de război Cheonan în două, iar aceasta s-a scufundat, ucigând 46 de marinari.

"În loc să fie lovită direct de o torpilă sau o armă submarină, (nava) Cheonan a fost afectată de o explozie puternică, produsă sub ea, la o distanţă apropiată", a declarat un oficial, citat de agenţia sud-coreană Yonhap.

Ministrul sud-corean al Apărării, Kim Tae-young a declarat că în pofida faptului că suflul exploziei este cea mai plauzibilă explicaţie, "posibilitatea unor alte cauze este, în continuare, investigată". El a anunţat că este nevoie de aproximativ o lună ca echipa de investigaţie să prezinte rezultatele finale ale acestei anchete.

Jumătatea din faţă a corvetei Cheonan, cu o capacitate de 1.200 de tone, a fost recuperată sâmbătă, cu o macara uriaşă, pentru a fi inspectată. În urma exploziei, care a avut loc la 26 martie, au fost salvaţi 58 de marinari.

Scufundarea navei a alimentat tensiunile cu Corea de Nord, despre care numeroşi sud-coreeni cred că ar fi responsabilă de distrugerea navei. Însă, până în prezent, Guvernul sud-coreean a evitat să acuze în mod direct Coreea de Nord. O investigaţie anterioară a conchis că explozia care a scufundat nava a fost externă, alimentând suspiciunile că nord-coreenii ar fi implicaţi. Phenianul a negat orice implicare în scufundarea navei, acuzând Seulul de "legarea (sa) în mod deliberat" de scufundarea corvetei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici