O pictură murală a unui artist australian a fost înlăturată după ce a stârnit reacţii negative. De ce este controversată

  • Lucrarea înfăţişează un soldat ucrainean şi un altul rus care se îmbrăţişează
  • Artistul Peter Seaton a dorit ca pictura sa murală să fie o expresie a păcii
  • Opera de artă din Melbourne a stârnit un val de controverse, fiind considerată propagandă rusă
4108 afișări
Imaginea articolului O pictură murală a unui artist australian a fost înlăturată după ce a stârnit reacţii negative. De ce este controversată

Sursa foto: © Peter Seaton, CTO ART Melbourne

Un artist australian a realizat o pictură murală care înfăţişează un soldat ucrainean şi un altul rus îmbrăţişaţi. Opera de artă din Melbourne a pledat pentru „o rezoluţie paşnică” între cele două ţări, susţine creatorul Peter Seaton.

Reacţiile nu au întârziat să apară, în mare parte negative. Unii au mers atât de departe încât au susţinut că pictura murală înaltă de trei etaje nu este altceva decât propaganda rusă.

Criticii susţin că lucrarea intitulată „Peace Before Pieces” reflectă o falsă echivalenţă morală între cele două părţi, în condiţiile în care mii de ucraineni au fost ucişi, iar trupele ruse au fost acuzate de crime de război încă de la începutul invaziei.

„Ce ar crede oamenii dacă o pictură murală ar prezenta un violator şi o victimă îmbrăţişându-se? A încerca să fim echitabili şi să acceptăm o naraţiune falsă că tot ce ne lipseşte este pacea, în acest caz, este greşit” a transmis printr-un comunicat Stefan Romaniw, Copreşedintele Federaţiei Australiane a Organizaţiilor Ucrainene.

Ambasadorul Ucrainei în Australia, Vasyl Myroshnychenko, vede lucrarea ca fiind un act „total ofensator pentru toţi ucrainenii”.

Organizaţia de artă, numită Art4Ukraine Australia, a susţine că şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la opera de artă înainte de a fi începută şi a fost şocată să vadă că este finalizată.

Artistul Seaton, cunoscut în comunitatea locală sub numele de CTO, nu şi-a imaginat că va avea parte de o asemenea reacţia şi şi-a cerut scuze faţă de toţi cei care s-au simţit ofensaţi de creaţia sa.

„Acest mural m-a costat între 2.000 şi 3.000 de dolari. Nu aş fi petrecut 10 zile să-l realizez dacă ştiam că va răni oameni. Mulţi oameni au înţeles mesajul, iar acest lucru este un beneficiu, pe de o parte. Pe de alta, nu vreau ca această lucrare să trezească emoţii dureroase şi îmi pare rău pentru situaţia creată”, a declarat Seaton.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici