Obama cere anchetă în legătură cu zborul care a provocat panică la New York

Preşedintele american, Barack Obama, a ordonat o anchetă privind controversata operaţiune de fotografiere care a amintit de teroarea de la 11 septembrie la New York.

18 afișări
Imaginea articolului Obama cere anchetă în legătură cu zborul care a provocat panică la New York

Obama cere anchetă în legătură cu zborul care a provocat panică la New York (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Survolarea la mică altitudine a oraşului New York timp de aproximativ o oră şi jumătate de către un Boeing al Preşedinţiei escortat de două avioane continua să provoace nemulţumire marţi, iar Louis Caldera, directorul biroului militar al Casei Albe, şi-a asumat responsabilitatea.

În cazul demisiei sau concedierii sale, acesta va fi primul oficial de rang înalt din administraţia Obama care va fi înlocuit în funcţie.

Având ca scop realizarea unor fotografii, zborul în apropierea Statuii Libertăţii a provocat panică şi chiar evacuarea unor birouri. Acesta a stârnit de asemenea furia primarului New Yorkului, Michael Bloomberg, şi a lui Obama, potrivit colaboratorilor săi.

Obama nu era la bordul avionului alb cu albastru, unul dintre cele pe care le utilizează în mod frecvent şi nu ştia despre această operaţiune, până la izbucnirea scandalului, potrivit Casei Albe.

"A fost o greşeală", potrivit acesteia. Este un lucru pe care l-am aflat odată cu voi toţi şi aceasta nu se va repeta", a precizat Obama.

Obama i-a ordonat adjunctului şefului său de cabinet, Jim Messina, să efectueze o anchetă pentru a "afla cum a fost luată această decizie şi a se asigura că acest lucru nu se va repeta", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Robert Gibbs. "După aceasta vom lua măsuri", a adăugat acesta.

Referitor la o eventuală demisie sau înlocuire a lui Caldera, Gibbs a declarat că doreşte să lase ancheta să se desfăşoare, adăugând că acesta şi-a asumat întreaga răspundere în acest caz.

"Am aprobat săptămâna trecută o misiune deaspura oraşului New York. Îmi asum responsabilitatea acestei decizii", a precizat Caldera.

"Îmi cer scuze şi îmi asum responsabilitatea pentru problemele create de acest zbor", a declarat acesta.

Potrivit lui Gibbs, ancheta va dura o săptămână sau două.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici