Obama l-a sunat pe Hollande înainte să îşi anunţe decizia privind atacurile în Siria

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama l-a sunat sâmbătă pe omologul său francez, înainte să îşi anunţe decizia în dosarul sirian, au anunţat Casa Albă şi o sursă din anturajul lui François Hollande.

413 afișări
Imaginea articolului Obama l-a sunat pe Hollande înainte să îşi anunţe decizia privind atacurile în Siria

Francois Hollande, Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Obama a declarat sâmbătă că a luat decizia de principiu să efectueze atacuri împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pentru că a comis un atac cu arme chimice, dar şi că va cere Congresului să dea undă verde unei asemenea operaţiuni, amânând pe termen scurt perspectiva unei intervenţii americane, faţă de care Hollande şi-a exprimat susţinerea.

Potrivit Casei Albe, "cei doi lideri au ajuns la un acord asupra faptului că membrii comunităţii internaţionale ar trebui să transmită un mesaj hotărât regimului al-Assad şi celor care se vor gândi să utilizeze arme chimice, pentru a le spune că aceste crime sunt inacceptabile şi că cei care încalcă regulile internaţionale vor trebui să dea socoteală".

Aceeaşi sursă a adăugat că Obama "a mulţumit Franţei pentru angajamentul său în numele principiilor", în dosarul sirian.

La rândul său, o sursă din anturajul preşedintelui francez a anunţat că, în cursul convorbirii, Obama şi Hollande şi-au reafirmat "hotărârea" de a acţiona împotriva regimului de la Damasc.

"În cursul acestei convorbiri, Barack Obama l-a informat pe preşedintele Hollande în legătură cu decizia sa de a sesiza Congresul american, reafirmându-şi hotărârea de a acţiona" împoriva regimului lui Bashar al-Assad, în urma atacului chimic de la 21 august, potrivit aceleiaşi surse. Aceeaşi hotărâre este împărtăşită de către şeful statului francez, care a convocat imediat după aceea un Consiliu restrâns de Apărare, a adăugat sursa.

Franţa a fost propulsată în poziţia de principal aliat al Statelor Unite în dosarul sirian, după retragerea Marii Britanii, unde Parlamentul a votat săptămâna aceasta împotriva unei intervenţii armate.

Un oficial american a subliniat sâmbătă, anterior, sub protecţia anonimatului, că opţiunea lui Obama de a solicita aprobarea Congresului i-ar permite totodată preşedintelui să încerce să extindă o coaliţie internaţională împotriva regimului lui Bashar al-Assad şi că va depune eforturi în acest sens în timpul summitului G20 prevăzut joi şi vineri la Sankt Petersburg, în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici