Obama, pregătit să pună capăt colectării datelor telefonice în Statele Unite

Preşedintele Barack Obama a optat marţi pentru o reformare a programului de supraveghere al NSA, pentru a pune capăt colectării datelor telefonice americane de către stat, o decizie pe care Edward Snowden a calificat-o drept "punct de cotitură".

214 afișări
Imaginea articolului Obama, pregătit să pună capăt colectării datelor telefonice în Statele Unite

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele american a fixat pentru vineri termenul limită pentru găsirea unei soluţii care ar permite NSA să supravegheze numeroşi suspecţi în conformitate cu necesitatea de a respecta libertăţile constituţionale ale americanilor şi de a minimiza riscurile intruziunii în viaţa privată.

Această reformă "va garanta faptul că statul nu deţine astfel de metadate", a explicat Obama, la Haga. "Cred că (reforma) ne va permite să luăm măsurile necesare pentru a răspunde unor pericole de atentate teroriste, dar să o facem într-un mod care va lua în considerare îngrijorările" populaţiei, a adăugat el.

De asemenea, aceste schimbări ar putea să includă o durată foarte redusă de păstrare a informaţiilor de către NSA. În prezent, NSA poate să păstreze informaţiile timp de cinci ani.

Necesitatea de a reforma procedurile NSA a apărut în urma unui scandal global, provocat de publicarea unor documente furnizate de către fostul consultant NSA Edward Snowden, privind amploarea programelor americane de spionaj.

"Este vorba de un punct de cotitură", a apreciat Snowden într-un comunicat. "De fapt, preşedintele Obama a confirmat astfel că aceste programe de supraveghere în masă, secrete şi protejate mai mult din reflex decât dintr-un motiv anume, nu erau atât de necesare şi meritau să fie terminate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici