Obama, "profund îngrijorat" de violenţele din Iran, afirmă că respectă suveranitatea acestuia

Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat luni "profund îngrijorat" de violenţele din Iran, dar a evitat să amestece Statele Unite în criza politică, afirmând că decizia privind alegerea preşedintelui aparţine iranienilor.

10 afișări
Imaginea articolului Obama, "profund îngrijorat" de violenţele din Iran, afirmă că respectă suveranitatea acestuia

Preşedintele SUA Barack Obama (Montaj foto)

"Vreau să încep prin a spune că decizia de a-l desemna pe cel care va conduce Iranul aparţine iranienilor", a declarat Obama în cadrul discuţiilor din Biroul Oval cu şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi.

"Respectăm suveranitatea iranienilor şi vrem să evităm ca Statele Unite să devină o problemă în Iran", a adăugat acesta exprimându-şi îngrijorarea faţă de o eventuală intervenţie americană care ar putea fi exploatată de ultraconservatorii iranieni în contextul crizei actuale.

El a refuzat de asemenea să facă din Statele Unite un "balon de fotbal politic" în Iran.

"Am înţeles că Guvernul iranian va analiza neregulile care au avut loc", a insistat el. "Altfel, sunt foarte îngrijorat de violenţele pe care le-am văzut la televizor", a adăugat Obama.

Liderul american şi-a exprimat încrederea că respectarea democraţiei sau libertatea de exprimare a opoziţiei faţă de guvern într-o manieră paşnică constituie "valori universale".

El a sugerat însă că va persevera în proiectul de a încerca reînnoirea dialogului, după 30 de ani de animozităţi între Statele Unite şi Iran.

Preşedintele american a apreciat drept "esenţială" o "diplomaţie fermă", "o diplomaţie fără iluzii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici