Obama salută semnarea unui ACORD "uriaş" la Paris pe tema modificărilor climatice

Preşedintele american Barack Obama a salutat, într-un mesaj postat pe Twitter, un acord "uriaş", referindu-se la documentul adoptat sâmbătă, la Paris, şi a lăudat leadershipul american în atingerea acestui pact, relatează Reuters online.

353 afișări
Imaginea articolului Obama salută semnarea unui ACORD "uriaş" la Paris pe tema modificărilor climatice

Obama salută semnarea unui ACORD "uriaş" la Paris pe tema modificărilor climatice

"Este (un acord) uriaş: aproape fiecare ţară din lume tocmai a semnat #AcorduldelaParis (#ParisAgreement) pe tema modificării climatice-mulţumită leadershipului american", afirmă Obama în mesaj.

Emisari din întreaga lume au ajuns sâmbătă, la Paris, la un acord istoric pe tema modificărilor climatice. Documentul deschide calea unei transformări a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili în următoarele decenii, într-o încercare de a opri încălzirea globală.

Al Gore: "Urmaşii noştri vor reflecta la curajul moral al umanităţii de a soluţiona criza climatică"

Fostul vicepreşedinte american Al Gore a declarat sâmbătă, la Bourget, după adoptarea noului acord global vizând limitarea încălzirii globale, că, "ani de zile de-acum înainte, strănepoţii noştri vor reflecta la curajul moral al umanităţii de a soluţiona criza climatică", relatează AP online.

"Ei vor privi (data de) 12 decembrie 2015 drept ziua în care comunitatea naţiunilor a decis, în sfârşit, să acţioneze", a continuat Al Gore.

Ministrul sud-african al Mediului Edna Molewa, a salutat pactul drept "cel mai bun pe care-l putem obţine în acest moment istoric".

Acordul de la Paris poate "marca un punct de cotitură către o lume mai bună şi mai sigură", a apreciat ea, subliniind că ţările dezvoltate au în continuare sarcina de a-şi reduce emisiile poluante şi de a ajuta naţiunile mai sărace să lupte împotriva efectelor încălzirii globale.

Secretarul de Stat american John Kerry a salutat noul acord pe tema încălzirii globale drept o înţelegere care va salva lumea pentru generaţiile viitoare.

"Este o victorie pentru întreaga planetă şi generaţiile viitoare", a declarat Kerry.

El le-a spus sâmbătă colegilor săi de negocieri, la Bourget, că documentul adoptat "va ajuta lumea să se pregătească în vederea consecinţelor modificării climatice deja existente, dar şi în vederea celor care ştim că ne vor ieşi, în mod inevitabil, în cale".

Pactul va "împiedica cele mai devastatoare consecinţe ale modificării climatice să aibă loc vreodată", a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Guvernele a 195 de ţări au adoptat un acord global care obligă - pentru prima dată - toate ţările semnatare să-şi reducă sau să-şi limiteze emisiile de gaze cu efect de seră.

Un ropot de aplauze a izbucnit în sala Conferinţei de la Bourget, în apropiere de Paris, după ce ministrul francez de Externe Laurent Fabius a marcat, printr-o lovitură de ciocan în pupitrul prezidiului, ajungerea la acest acord.

Unii dintre delegaţi au izbucnit în lacrimi, alţii s-au îmbrăţişat.

Peste 190 de ţări au negociat acest pact timp de aproape patru ani, după eşecul unor încercări anterioare de a se ajunge la un asemenea acord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici