Obama va garanta Israelului riposta nucleară a SUA în cazul unui atac iranian - surse

Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, va oferi Israelului o "umbrelă nucleară" împotriva ameninţării nucleare iraniene, potrivit unei surse din cadrul noii administraţii americane, relatează cotidianul Haaretz în ediţia electronică.

13 afișări
Imaginea articolului Obama va garanta Israelului riposta nucleară a SUA în cazul unui atac iranian - surse

Obama va garanta Israelului riposta nucleară a SUA în cazul unui atac iranian - surse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit sursei citate, Statele Unite vor anunţa că un atac nuclear împotriva Israelului din partea Iranului va avea ca rezultat o replică nucleară devastatoare asupra teritoriului acestei ţări din partea Washingtonului. Angajamentul poate fi interpretat şi ca o dovadă a convingerii americane că Iranul va dispune la un moment dat de arma nucleară, comentează cotidianul israelian.

Ideea aparţine secretarului de Stat desemnat, Hillary Clinton, care a declarat într-o dezbatere din aprilie, în cadrul campaniei pentru obţinerea învestiturii democrate în cursa pentru Casa Albă, că Israelului şi ţărilor arabe trebuie să li se ofere un "sprijin disuasiv". "Iranul trebuie să ştie că un atac asupra Israelului va determina o ripostă de proporţii", a declarat atunci Clinton.

Potrivit aceleiaşi surse, garanţia nucleară va fi susţinută de noul sistem antirachetă israelian, îmbunătăţit. Administraţia Bush a făcut primul pas în acest sens prin desfăşurarea unui sistem radar în Negev, care poate detecta rachetele balistice iraniene.

Obama a declarat în această săptămână că va negocia cu Iranul şi îi va oferi acestuia stimulente economice pentru a renunţa la programul său nuclear. El a avertizat că dacă Teheranul refuză înţelegerea, va acţiona în vederea intensificării sancţiunilor împotriva Republicii Islamice.

Acordându-i Israelului o garanţie nucleară esenţială, Statele Unite intenţionează să pună capăt programului nuclear iranian. Israelul însă se opune unui asemenea demers, la fel ca şi oficialii din administraţia Bush. "Care este semnificaţia unei asemenea garanţii venite din partea celor care au ezitat să trateze cu un Iran nenuclearizat? Ce credibilitate ar avea (această garanţie) după ce Iranul va dispune de arme nucleare?", se întreabă un oficial israelian.

Dezbaterea actuală are loc în baza noilor informaţii de care dispun serviciile de informaţii militare, conform cărora Iranul ar fi progresat în îmbogăţirea uraniului, decizia de a crea sau nu arme nucleare aparţinând exclusiv liderilor iranieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici